W skrócie
Robert Makłowicz o ukraińskiej kuchni
W jednym z ostatnich odcinków swojego programu kulinarnego na YouTube "Robert Makłowicz Polska" kucharz gościł na Gastromajówce w Tarnowie, charytatywnej imprezie, wspierającej Ukraińców. Kucharz opowiedział przy tej okazji o tradycyjnych ukraińskich potrawach, które można było kupić na przygotowanych stoiskach.
Polecane przez kucharza ukraińskie potrawy to m.in.
- tort wątróbkowy - czyli warstwy ciasta naleśnikowego przekładane pieczoną wątróbką z jajkiem, majonezem, marchewką i cebulą (potrawa podawana jest na zimno i krojona jak tort),
- barszcz ukraiński zielony - zupa zrobiona z wywaru na wędzonym mięsie, bez buraków, ale z zieleniną,
- śledź pod szubą - garmażeryjne, popularne danie składające się ze śledzia na sałatce jarzynowej, przykrytej warstwą tartych buraków i jajkami na twardo,
- sałatka biełeczka - prosty przysmak, na bazie ukraińskiego topionego sera,
- uzwar - kompot z suszu, podobny do wigilijnego kompotu, na Ukrainie jest popularny przez cały rok,
- mors - kompot z czerwonych owoców.
Przepis Roberta Makłowicza na zielony chłodnik z ziemniakami
Na zakończenie odcinka Robert Makłowicz podzielił się z gośćmi Gastromajówki i internautami przepisem na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami. Przygotował go bez mięsnego wywaru na wodzie, kefirze i śmietanie.
- Jeśli chcecie, by danie nie było wegetariańskie, można wlać tu nie wodę, ale wywar, w którym gotowaliśmy wędzone żeberka - wyjaśnił Robert Makłowicz.
Do przygotowania chłodnika Robert Makłowicz użył takich składników jak:
- kefir,
- śmietana,
- niedźwiedzi czosnek - liście,
- szczaw,
- koperek,
- rzodkiewki,
- ocet z czeremchy,
- dymka lub szczypior,
- sól i cukier do smaku,
- młode ziemniaki,
- masło,
- jajka ugotowane na twardo.
Jak zrobić zielony chłodnik?
Kucharz najpierw posiekał opłukany szczaw i czosnek, a następnie przełożył na patelnię, dolał odrobinę wody i doprawił solą, cukrem i octem. Całość przykrył i zostawił do zblanszowania.
- Blanszowane to znaczy gotowane krótko tak, by zmieniło swój stan skupienia (...) Dosłownie kilka minut gotowania. Nie chodzi o to, by to zamieniło się w kompletną paćkę - wyjaśnił Robert Makłowicz.
Następnie kucharz przelał wywar ze szczawiem i czosnkiem do dużej miski i doradził, by całość schłodzić w lodówce. Do zimnego wywaru dodał posiekany koperek, dymkę oraz rzodkiewkę. Na koniec wlał kefir i śmietanę.
- Proporcje w zasadzie są dowolne. Powinno być więcej kefiru niż śmietany - wyjaśnił kucharz.
Robert Makłowicz podał chłodnik z jajkiem ugotowanym na twardo oraz młodymi ziemniakami, okraszonymi masłem i koperkiem.
Przepis spotkał się z uznaniem Internautów. „Rewelacja”, „Zazdroszczę tego chłodnika. Ślinka leci” - możemy przeczytać w komentarzach pod filmikiem Makłowicza na YouTube. Naszym zdaniem warto spróbować. Życzymy smacznego!
Zobacz, jak Robert Makłowicz gotował zielony chłodnik na Tarnowskiej Gastromajówce:
(gotowanie zupy oglądaj od 21'23)
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?