Jak zbierać grzyby? Jak odróżnić jadalne od trujących? Te gatunki grzybów łatwo pomylić

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Borowiki szlachetne można pomylić z borowikiem szatańskim, który ma pomarańczową nóżkę. Kliknij w obrazek, aby dowiedzieć się, jakie grzyby są najczęściej mylone.
Borowiki szlachetne można pomylić z borowikiem szatańskim, który ma pomarańczową nóżkę. Kliknij w obrazek, aby dowiedzieć się, jakie grzyby są najczęściej mylone. Krzysztof Kapica/archiwum PolskaPress/Nowiny
W polskich lasach pojawiły się już grzyby. Te jadalne i te trujące na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne. Jedna pomyłka może mieć tragiczne skutki. Idąc na grzybobranie, dobrze jest być w towarzystwie doświadczonych grzybiarzy lub mieć przy sobie atlas grzybów. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas zbierania grzybów w lesie. Sprawdź jak zbierać i rozróżnić grzyby leśne.

Spis treści

Grzyboznawcy do pomocy

Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla w informacji dla grzybiarzy, że pójście do lasu wymaga wiedzy i doświadczenia. GIS zachęca do korzystania z pomocy grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć grzyby jadalne i dowiedzieć się, z jakimi grzybami trującymi są mylone

Osoby ubiegające się o stanowisko grzyboznawcy i klasyfikatora grzybów powinny:

  • przejść kurs specjalistyczny
  • zdać egzamin kwalifikujący.

Klasyfikatorzy mają dyżury w stacjach sanitarno-epidemiologicznych i bezpłatnie pomogą zróżnicować zebrane wcześniej grzyby.

Atlas grzybów jadalnych czy aplikacja mobilna?

Idąc do lasu samemu, warto zaopatrzyć się w kieszonkowy atlas grzybów. Niektóre z nich dodają notatkę, z jakim grzybem trującym można przez przypadek pomylić kurki lub borowiki szlachetne. Z większą ostrożnością należy korzystać z aplikacji mobilnych służących do rozpoznawania gatunków grzybów po zdjęciu. Wystarczy, że w lesie będzie zbyt ciemno i mogą pojawić się błędy w klasyfikacji za pomocą smartfona.

Objawy zatrucia grzybami

Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego główną przyczyną zatruć grzybami jest ich niewłaściwa ocena i wzięcie za grzybów trujących za gatunki jadalne. Drugą przyczyną jest nieodpowiednie przygotowanie dań z gatunków jadalnych. Wszystkie grzyby leśne jadalne powinny być poddane obróbce cieplnej.
Najpopularniejsze objawy zatrucia grzybami to:

  • ból głowy,
  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • gorączka,
  • osłabienie organizmu.

Eksperci GIS-u zauważyli, że objawy można pomylić z infekcją dróg pokarmowych lub niestrawnością. Jeśli po spożyciu grzybów zauważy się niepokojące objawy u siebie lub bliskiej osoby należy natychmiast skontaktować się z lekarzem, zawieźć chorego do szpitala lub wezwać pogotowie ratunkowe. Pomocą doraźną, którą można zastosować u osoby zatrutej, jest spowodowanie wymiotów. Ponadto liczy się niepodawanie alkoholu ani mleka do popicia, gdyż te substancje ułatwiają rozprzestrzenianie się toksyn z grzybów.

Jak rozpoznać grzyby jadalne?

Częstą poradą, która ma ułatwić rozpoznanie grzybów trujących od jadalnych, jest ich smak. Uważa się, że przekrojony grzyb może być posmakowany końcem języka. Jeśli grzyb jest gorzki, to nie powinno się go jeść. Ta metoda nie jest do końca przekonująca. Szczególnie że doprowadza do kontaktu z toksyczną substancją.

  • Zbieraj grzyby, które znasz i jesteś ich pewien.
  • Grzyby z blaszkami u spodu, co do zasady są trujące. Istnieją wyjątki od tej zasady w postaci kurek, czubajki kani i gąski zielonej.
  • Grzyby jadalne u spodu są gąbczaste. Wśród nich popularne są borowiki szlachetne, maślaki i podgrzybki.
  • Nie zbieraj grzybów ze spodem w różowym kolorze ani o czerwonych kapeluszach.
  • Groźne dla zdrowia są też grzyby pierścieniem na łodydze. Wśród nich są znane już od przedszkola muchomory o czerwonych kapeluszach z białymi kropkami.

Mamy nadzieję, że dzięki tym wskazówkom, nie będzie problemu z rozpoznaniem grzybów. A potrawy z grzybów będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia.

Borowiki szlachetne można pomylić z borowikiem szatańskim, który ma pomarańczową nóżkę. Kliknij w obrazek, aby dowiedzieć się, jakie grzyby są najczęściej mylone.

Jak zbierać grzyby? Jak odróżnić jadalne od trujących? Te ga...

Źródło:

  • Dla miłośników zbierania grzybów - Główny Inspektorat Sanitarny
  • „Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej” Zofia Leszczyńska – Niziołek, Wydawnictwo Buchmann,
  • „Grzybownik” Justyn Kołek i Ewa Furtak, Wydawnictwo Pascal
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ever Sharp K2569004

85,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Cook4Me XA612010

49,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal pokrywka szklana 24cm (28097552)

65,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Wok Natural Force G2661972 28 cm

139,99 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Excellence 30cm G2690772

169,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal ColorFood 10 cm K2730304

20,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Calc Collector SV8011

636,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal UC 600 GC3060

379,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 25cm G2553872

122,88 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal TL 6008 (TL 6008)

451,60 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Loft TT7618 Czarny

199,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie