Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka podpowiada i prześwietla majonezy dostępne w sklepach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na jeden składnik, który jest w składzie majonezu.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na jeden składnik, który jest w składzie majonezu. Fot. Piotr Krzyzanowski / Polska Press Grupa / Archiwum
W czasie Świąt Wielkanocnych używa się dużych ilości majonezu. Dodaje się go do sałatki jarzynowej, jajek, a nawet przygotowuje na jego bazie babki. Jednak majonez majonezowi nie jest równy. Tym razem Katarzyna Bosacka, znana popularyzatorka wiedzy o zdrowej żywności, prowadząca program „MądrzeJEMY” prześwietliła składy różnych majonezów dostępnych na rynku.

W skrócie

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Wielu z nas z tej okazji planuje przygotować sałatki (tutaj znajdziecie ciekawy przepis) czy jajka z dodatkiem majonezu. Warto pamiętać, że to prosty sos, który można zrobić samemu we własnym domu. Pokolenie naszych babć dawniej ucierało go ręcznie. Wraz z rozwojem sprzętów gospodarstwa domowego majonez zaczęto ucierać blenderem. Dzięki temu w kilka chwil można cieszyć się domowym sosem. Jednak wiele osób boi się, że majonez im się zwarzy albo nie ma czasu, by go samodzielnie przygotować i sięga po gotowce ze sklepu.

Konserwanty w majonezie

Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zauważyła, że nie każdy majonez dostępny na sklepowych półkach jest wart zakupu. Zauważyła, że w wersji podstawowej i najbardziej naturalnej majonez składa się z:

  • żółtek jajek,
  • oleju,
  • octu,
  • musztardy,
  • soli,
  • odrobiny cukru.

Niestety, w wielu majonezach znaleźć można konserwanty, dodatki poprawiające kolor lub stabilizatory. Najczęściej na etykietach można zobaczyć E385, czyli sól wapniowo-disodową EDTA. Popularna dziennikarka podkreśliła, że ten składnik wydłuża termin przydatności do spożycia majonezu i zachowa konsystencję emulsji. Warto dodać, że substancja została dopuszczona do spożycia i nie zauważono przeciwwskazań do jej stosowania. Jednak Katarzyna Bosacka podkreśla w swoim wpisie, że: nie zbadano, co dzieje się z organizmem w przypadku kumulacji tej substancji oraz przy połączeniu soli wapniowo-disodowej z innymi substancjami zaczynającymi się na „E”.

Według Katarzyny Bosackiej można w naszych sklepach kupić majonez bez konserwantów. Ponadto zauważa, że w dobrej jakości produktach nie są potrzebne sztuczne dodatki, bo tę funkcję zapewniają żółtka jajek.

Najzdrowszy majonez według Katarzyny Bosackiej

Na swoich profilach w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka przypomniała, że najlepszy majonez to taki z krótkim składem. Warto też zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność produktu - 100 g ma nawet 600 kalorii, więc dziennikarka poleca zmniejszać kaloryczność dzięki łączeniu majonezu z jogurtem naturalnym.

Wśród niezdrowych składników majonezu Katarzyna Bosacka wyróżnia:

  • gumę arabską,
  • gumę ksantanową,
  • skrobię,
  • sztuczne aromaty.

Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zamieściła cztery grafiki z rozpisanymi składami 12 najpopularniejszych majonezów w Polsce. Na obrazkach zaznaczyła na czerwono składniki majonezu, które nie są niezbędne, a dodaje się je dla przedłużenia trwałości produktu lub jego koloru czy utrzymania konsystencji.

W zestawieniu Bosackiej najlepiej wypadły:

  • majonez kielecki Społem,
  • majonez napoleoński Mosso,
  • majonez Wielkopolski,
  • majonez stołowy Roleski.

Domowy majonez – komentarze internautów

Wpis Katarzyny Bosackiej wywołał lawinę komentarzy. Najczęściej pojawiały się zdania odwołujące się do składu dwóch najpopularniejszych majonezów do kupienia w Polsce. Pojawiały się też dyskusje na temat lokalnych marek majonezów i opowiadanie się za patriotyzmem lokalnym, pomimo mniej korzystnego składu.

- Ja dawno zrezygnowałam (z kupowania majonezu - red.), robię sama. Jedna minutka i już jest majonez. Zdrowy, domowy i dosmaczony tak jak lubię (pisownia oryginalna - przyp.red.) – napisała jedna z internautek pod postem Bosackiej.

Inna obserwatorka podzieliła się swoimi patentami na wyjątkowy majonez:

- Od wielu lat robię majonez sama, w lodówce wytrzymuje kilka dni, zero chemii, robi się w dwie minuty. To bardzo proste, warto spróbować. Można też bardziej zmieniać smak, w zależności od przypraw, jakie damy, np. świeżych listków bazylii.

Inni użytkownicy entuzjastycznie odnosili się do przepisów na majonez przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A Wy jaki majonez wybieracie najczęściej?

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni