W skrócie
Zbliżają się Święta Wielkanocne. Wielu z nas z tej okazji planuje przygotować sałatki (tutaj znajdziecie ciekawy przepis) czy jajka z dodatkiem majonezu. Warto pamiętać, że to prosty sos, który można zrobić samemu we własnym domu. Pokolenie naszych babć dawniej ucierało go ręcznie. Wraz z rozwojem sprzętów gospodarstwa domowego majonez zaczęto ucierać blenderem. Dzięki temu w kilka chwil można cieszyć się domowym sosem. Jednak wiele osób boi się, że majonez im się zwarzy albo nie ma czasu, by go samodzielnie przygotować i sięga po gotowce ze sklepu.
Konserwanty w majonezie
Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zauważyła, że nie każdy majonez dostępny na sklepowych półkach jest wart zakupu. Zauważyła, że w wersji podstawowej i najbardziej naturalnej majonez składa się z:
- żółtek jajek,
- oleju,
- octu,
- musztardy,
- soli,
- odrobiny cukru.
Niestety, w wielu majonezach znaleźć można konserwanty, dodatki poprawiające kolor lub stabilizatory. Najczęściej na etykietach można zobaczyć E385, czyli sól wapniowo-disodową EDTA. Popularna dziennikarka podkreśliła, że ten składnik wydłuża termin przydatności do spożycia majonezu i zachowa konsystencję emulsji. Warto dodać, że substancja została dopuszczona do spożycia i nie zauważono przeciwwskazań do jej stosowania. Jednak Katarzyna Bosacka podkreśla w swoim wpisie, że: nie zbadano, co dzieje się z organizmem w przypadku kumulacji tej substancji oraz przy połączeniu soli wapniowo-disodowej z innymi substancjami zaczynającymi się na „E”.
Według Katarzyny Bosackiej można w naszych sklepach kupić majonez bez konserwantów. Ponadto zauważa, że w dobrej jakości produktach nie są potrzebne sztuczne dodatki, bo tę funkcję zapewniają żółtka jajek.
Najzdrowszy majonez według Katarzyny Bosackiej
Na swoich profilach w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka przypomniała, że najlepszy majonez to taki z krótkim składem. Warto też zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność produktu - 100 g ma nawet 600 kalorii, więc dziennikarka poleca zmniejszać kaloryczność dzięki łączeniu majonezu z jogurtem naturalnym.
Wśród niezdrowych składników majonezu Katarzyna Bosacka wyróżnia:
- gumę arabską,
- gumę ksantanową,
- skrobię,
- sztuczne aromaty.
Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zamieściła cztery grafiki z rozpisanymi składami 12 najpopularniejszych majonezów w Polsce. Na obrazkach zaznaczyła na czerwono składniki majonezu, które nie są niezbędne, a dodaje się je dla przedłużenia trwałości produktu lub jego koloru czy utrzymania konsystencji.
W zestawieniu Bosackiej najlepiej wypadły:
- majonez kielecki Społem,
- majonez napoleoński Mosso,
- majonez Wielkopolski,
- majonez stołowy Roleski.
Domowy majonez – komentarze internautów
Wpis Katarzyny Bosackiej wywołał lawinę komentarzy. Najczęściej pojawiały się zdania odwołujące się do składu dwóch najpopularniejszych majonezów do kupienia w Polsce. Pojawiały się też dyskusje na temat lokalnych marek majonezów i opowiadanie się za patriotyzmem lokalnym, pomimo mniej korzystnego składu.
- Ja dawno zrezygnowałam (z kupowania majonezu - red.), robię sama. Jedna minutka i już jest majonez. Zdrowy, domowy i dosmaczony tak jak lubię (pisownia oryginalna - przyp.red.) – napisała jedna z internautek pod postem Bosackiej.
Inna obserwatorka podzieliła się swoimi patentami na wyjątkowy majonez:
- Od wielu lat robię majonez sama, w lodówce wytrzymuje kilka dni, zero chemii, robi się w dwie minuty. To bardzo proste, warto spróbować. Można też bardziej zmieniać smak, w zależności od przypraw, jakie damy, np. świeżych listków bazylii.
Inni użytkownicy entuzjastycznie odnosili się do przepisów na majonez przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A Wy jaki majonez wybieracie najczęściej?
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?