Jak ugotować ryż do obiadu? Japończycy mają unikalny patent. Zobacz 3 sposoby na gotowanie ryżu białego, brązowego i do sushi

Anna Daniluk
Przed gotowaniem białego ryżu trzeba go opłukać w dużej ilości wody. Zobacz w galerii etapy przygotowania ryżu.
Przed gotowaniem białego ryżu trzeba go opłukać w dużej ilości wody. Zobacz w galerii etapy przygotowania ryżu. Akiko Ida/materiały prasowe wydawnictwo Znak
Gotowanie ryżu to prawdziwe wyzwanie. W zależności od przeznaczenia składników może być gotowany na sypko lub być zwarty, a nawet kleisty. W książce „Domowa kuchnia japońska” autorstwa Maori Muroty przedstawiono trzy sposoby na gotowanie ryżu w domu. Zobacz przepisy na idealny ryż do obiadu.

W skrócie

Gotowanie ryżu w Japonii to prawdziwa sztuka kulinarna. Z pokolenia na pokolenie przekazywano wiedzę dotyczącą gatunków ryżu, sposobu ich przygotowania, doprawiania i gotowania. Istotną rolę odgrywa potrawa, w której będzie wykorzystany konkretny rodzaj ryżu. W Japonii ryż polany odrobiną octu ryżowego i podawany z kiszonymi warzywami to rodzaj szybkiej przystawki, którą można zrobić w kilka chwil. Zachęcamy do łączenia ryżu z kimchi z młodej kapusty. Zobaczcie, jak dobrze ugotować ryż nie tylko do dań kuchni japońskiej.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć metody gotowania ryżu w Japonii

Biały ryż z rondla – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut, leżakowanie 40 minut, gotowanie 13 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 ml japońskiego ryżu (lub ryżu okrągłego),
  • 480 ml filtrowanej wody.

Jak ugotować ryż?

Przygotowanie:

  1. Ryż odmierz w pojemniku przeznaczonym do odmierzania płynów.
  2. Wsyp ryż do dużej miski. Wlej dość dużą ilość wody i wymieszaj dłonią. Natychmiast odcedź na sitku i przełóż ryż z powrotem do miski.
  3. Złóż dłoń w kształt chochelki, jakbyś chciał(a) złapać piłkę do bejsbola. Zanurz palce w ziarnach ryżu i zatocz nimi około 20 dużych kółek.
  4. Wlej wodę do miski, zrobi się biała. Odcedź i znów zrób 20 okrężnych ruchów dłonią. Powtórz czynność 4 razy, aż woda stanie się w miarę przezroczysta. Dobrze odcedź.
  5. Do rondla z grubym dnem przesyp ryż i wlej filtrowaną wodę. Przykryj i pozostaw na 30 minut do namoczenia, a następnie na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 12 – 13 minut.
  6. Ryż szybko zamieszaj szpatułką i znów pozostaw pod przykryciem, aż do momentu gdy będziesz go używać.

Wskazówki
Do gotowania w ryżowarze używaj dozownika dołączonego do urządzenia (najczęściej 180 ml) i przestrzegaj wskazanego poziomu ilości wody. Namaczanie ryżu przez 30 minut w filtrowanej wodzie przed gotowaniem nie jest obowiązkowe, ale pozwala ziarnom wchłonąć wodę aż do rdzenia, przez co są smaczniejsze.

Przepis na brązowy ryż z szybkowaru

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut, leżakowanie od 2 godzin i 15 minut do 12 godzin, gotowanie 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 ml brązowego ryżu japońskiego,(lub okrągłego ryżu brązowego),
  • 1 l filtrowanej wody (do namaczania),
  • 480 ml filtrowanej wody (do gotowania),
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak ugotować brązowy ryż?

Przygotowanie:

  1. Wsyp ryż do dużej miski. Wlej dość dużą ilość wody i wymieszaj dłonią. Natychmiast odcedź na sitku i przełóż ryż z powrotem do miski.
  2. Zanurz dłonie w misce i poruszaj ziarnami, ale uważaj, by ich nie połamać. Wlej wodę do miski, zamieszaj, odcedź. Znów przełóż ryż do miski.
  3. Zrób to samo jeszcze 3 razy. To pozwala nieco naruszyć łuskę, by ziarna lepiej wchłaniały wodę.
  4. Zalej ryż filtrowaną wodą, której objętość ma być dwukrotnie większa od objętości ziaren, i pozostaw do namoczenia na co najmniej 2 godziny (najlepiej na 12 godzin). Dobrze odcedź.
  5. Do szybkowaru wlej filtrowaną wodę, wsyp ryż i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy naczynie zacznie syczeć, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut.
  6. Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut. Ryż szybko wymieszaj szpatułką i znów odstaw pod przykryciem, aż do momentu gdy będziesz go używać.

Autorka radzi, aby ugotować ziarna w rondlu, należy wlać do niego 540 ml filtrowanej wody, dodaj ryż i sól. Całość trzeba doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 35 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 15 minut. Sól pozwala pozbyć się goryczy brązowego ryżu.

W naszej galerii możecie zobaczyć tradycyjne metody gotowania ryżu prosto z Japonii

Ryż do sushi – przepis japoński

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 ml ryżu japońskiego,
  • 410 ml filtrowanej wody,
  • 1 łyżka sake,
  • 5 g suszonego kombu.

Ocet do sushi

  • 120 ml octu ryżowego,
  • 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki soli.

Jak zrobić ryż do sushi?

Przygotowanie:

  1. Ryż odmierz w pojemniku przeznaczonym do odmierzania płynów.
  2. Składniki octu do sushi dokładnie wymieszaj, by cukier i sól całkiem się rozpuściły.
  3. Opłucz i ugotuj ryż zgodnie z powyższą metodą, dodając sake do wody i kładąc na ryżu kawałek kombu. Od razu przełóż ziarna do dużej miski.
  4. Gdy ryż będzie jeszcze gorący, trzy razy polej go octem, by zwilżyć całą powierzchnię. Przy każdym polewaniu nacinaj szpatułką, tak jakbyś „kroił” ryż, kreśląc ukośne linie. Uważaj, by nie zmiażdżyć ziaren.
  5. Wachluj ryż, by go schłodzić. Przykryj mokrym ręcznikiem. Trzymaj w temperaturze pokojowej.

Maori Murota radzi, aby nie wkładać ryżu do sushi do lodówki. Takie postępowanie całkiem zmieni jego konsystencję.

Dania z ugotowanym ryżem

W książce „Domowa kuchnia japońska” Maori Murota stosuje ugotowany ryż do tegone – zushi, czyli sushi z marynowanym tuńczykiem i ziołami, donburi kaki – age, czyli przystawki z krewetkami i bobem, a także z marynowaną rybą i surowym żółtkiem.

Przepisy publikujemy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.

Przed gotowaniem białego ryżu trzeba go opłukać w dużej ilości wody. Zobacz w galerii etapy przygotowania ryżu.

Jak ugotować ryż do obiadu? Japończycy mają unikalny patent....

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Daga
Ryż z torebki mi nie smakuje, a taki na wagę zwykle przypalałam. dużym ułatwieniem jest robot do gotowania, mam akurat kohersen cy021, robie ryż na automatycznych ustawieniach i nareszcie ma odpowiednią konsystencję i smak czy to risotto, czy sypki ryż, czy kleik dla dziecka.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni