W skrócie
Zakwas na żur powstaje z mąki żytniej. Ma on charakterystyczny kwaśny smak i ostry, ale przyjemny zapach. Jego przygotowanie zajmuje około 7 dni. Do zakwasu na żurek można dodać też odrobinę suszonego majeranku. Dzięki temu zupa zyska dobrze znany smak. Sprawdź prosty sposób na zakwas na żurek.
Zakwas na żurek – sprawdzony przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: na litrowy słoik.
Czas przygotowania: 10 minut + 7 dni fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody,
- 60 g mąki żytniej razowej,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- opcjonalnie: 1 kromka razowego chleba.
Czytaj także: Domowy zakwas na barszcz biały. Oto bezproblemowy przepis na Wielkanoc. Zrób go tydzień wcześniej i ciesz się łagodnym smakiem
Jak zrobić zakwas na żurek?
Przygotowanie:
- Do dużego, czystego słoika wlej 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody.
- Wsyp 6 łyżek mąki żytniej razowej i całość wymieszaj.
- Dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku, trzy liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Ponownie wymieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym lub gazą i odstaw w zacienione, ciepłe miejsce na co najmniej tydzień.
- Zakwas na żurek należy raz dziennie zamieszać. Przed użyciem należy wyjąć przyprawy.
Rozpoznanie zepsutego zakwasu
Prawidłowo przygotowany zakwas na owocowo-octowy aromat. Przy tym pachnie świeżymi drożdżami. Ważne, aby obserwować powstający zakwas i uchronić go od ewentualnego spleśnienia. Zepsuty zakwas na żurek będzie pokrywał się białą lub szarą pleśnią, a także będzie odstraszał zapachem. Warto pamiętać, że spleśniały zakwas nie nadaje się do spożycia.
Przyprawy do zakwasu na żurek
W niektórych domach tradycyjnie do zakwasu na żurek dodaje się łyżeczkę kminku, który nadaje zakwasowi ziemisty aromat. Poza majerankiem czasem żurek doprawiany jest tymiankiem, choć w tej wersji przepis jest bardziej nowoczesny niż tradycyjny. Z reguły do zakwasu nie dodaje się cukru, chociaż niektórzy dodają go, aby zrównoważyć kwaśny smak. Tradycyjnie cukier jest zbędny do przygotowania zakwasu.
Zobacz także: Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny
Zakwas zagęści żurek
Domowy żurek można zagęścić dodając więcej mąki z fermentacji zakwasu. Wtedy zupa będzie bardziej treściwa. Żurek można także doprawić gęstą śmietaną np.: o 18% zawartości tłuszczu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?