W skrócie
Zakwas na żur powstaje z mąki żytniej. Ma on charakterystyczny kwaśny smak i ostry, ale przyjemny zapach. Jego przygotowanie zajmuje około 7 dni. Do zakwasu na żurek można dodać też odrobinę suszonego majeranku. Dzięki temu zupa zyska dobrze znany smak. Sprawdź prosty sposób na zakwas na żurek.
Zakwas na żurek – sprawdzony przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: na litrowy słoik.
Czas przygotowania: 10 minut + 7 dni fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody,
- 60 g mąki żytniej razowej,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- opcjonalnie: 1 kromka razowego chleba.
Czytaj także: Domowy zakwas na barszcz biały. Oto bezproblemowy przepis na Wielkanoc. Zrób go tydzień wcześniej i ciesz się łagodnym smakiem
Jak zrobić zakwas na żurek?
Przygotowanie:
- Do dużego, czystego słoika wlej 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody.
- Wsyp 6 łyżek mąki żytniej razowej i całość wymieszaj.
- Dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku, trzy liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Ponownie wymieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym lub gazą i odstaw w zacienione, ciepłe miejsce na co najmniej tydzień.
- Zakwas na żurek należy raz dziennie zamieszać. Przed użyciem należy wyjąć przyprawy.
Rozpoznanie zepsutego zakwasu
Prawidłowo przygotowany zakwas na owocowo-octowy aromat. Przy tym pachnie świeżymi drożdżami. Ważne, aby obserwować powstający zakwas i uchronić go od ewentualnego spleśnienia. Zepsuty zakwas na żurek będzie pokrywał się białą lub szarą pleśnią, a także będzie odstraszał zapachem. Warto pamiętać, że spleśniały zakwas nie nadaje się do spożycia.
Przyprawy do zakwasu na żurek
W niektórych domach tradycyjnie do zakwasu na żurek dodaje się łyżeczkę kminku, który nadaje zakwasowi ziemisty aromat. Poza majerankiem czasem żurek doprawiany jest tymiankiem, choć w tej wersji przepis jest bardziej nowoczesny niż tradycyjny. Z reguły do zakwasu nie dodaje się cukru, chociaż niektórzy dodają go, aby zrównoważyć kwaśny smak. Tradycyjnie cukier jest zbędny do przygotowania zakwasu.
Kulinaria

Zakwas zagęści żurek
Domowy żurek można zagęścić dodając więcej mąki z fermentacji zakwasu. Wtedy zupa będzie bardziej treściwa. Żurek można także doprawić gęstą śmietaną np.: o 18% zawartości tłuszczu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: