Jak jeść kawior? Oto prawdziwy rarytas, który rozpływa się w ustach. Wiemy, który przysmak nie zrujnuje domowego budżetu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kawior to szlachetny produkt kojarzony z luksusem. Podaje się go w prostych daniach, aby podkreślić smak produktów i móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Kawior to szlachetny produkt kojarzony z luksusem. Podaje się go w prostych daniach, aby podkreślić smak produktów i móc cieszyć się wyjątkowym smakiem. 123rf.com/katesmirnova/zdjęcie ilustracyjne
Kawior to rarytas kojarzony z luksusem i kulinarnym prestiżem. Oryginalny kawior jest soloną ikrą pochodzącą z ryb jesiotrowatych, dorszowatych i łososiowatych. Nazwa jest zastrzeżona i produkt z innych ryb powinien być określany po prostu ikrą. W Polsce można spotkać tani „kawior” ze śledzia, którego smak zachwyci miłośników ryb. Podpowiadamy, w jaki sposób jeść kawior, aby docenić jego wyjątkowość.

W skrócie

Kawior to ikra, czyli niezapłodnione komórki jajowe ryby. Obecnie prowadzi się specjalne hodowle nastawione na produkcję rybiej ikry. Aby uzyskać jak największą ilość jajeczek, ryby są poddawane kuracji hormonalnej. Ikrę wydobywa się z ryb z chirurgiczną precyzją, aby zwierzę pozostawić przy życiu. Entuzjaści wyrafinowanego przysmaku to grono smakoszy, które może świętować 18 lipca w trakcie przypadającego Dnia Kawioru. Zachęcamy do sięgnięcia po kawior ze śledzia, który nie zrujnuje domowego budżetu. Sprzedaje się je w małych słoikach za kilkanaście złotych. Najtańsza opcja kosztuje około 200 złotych za kilogram.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie kawioru

Jak jeść kawior?

Kawior to dodatek, który ma podkreślić smak dań głównych. Na ogół podaje się go w prostych zestawieniach, aby nie przyćmić jakości produktu i wyjątkowego smaku. Oto kilka pomysłów na podanie kawioru:

  • W kuchni wschodniej znane są bliny gryczane podawane z kwaśną śmietaną koperkiem i udekorowane odrobiną kawioru.
  • W prostej wersji wystarczy zrobić kanapki z ciemnego, żytniego chleba z odrobiną świeżego masła.
  • Smakosze jedzą też kawior z ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym.

W eleganckich restauracjach kawior stanowi uzupełnienie steków wołowych podawanych z kieliszkiem szampana. W każdej potrawie kawior ma spełniać rolę dekoracyjną do dań na zimno lub w sosach na bazie majonezu.

Czytaj także: Przysmaki kuchni ukraińskiej, które warto znać. Popularne ukraińskie przekąski, które zrobisz w kilka chwil

Sposób podania kawioru

Aby kawior smakował świeżo i zachował zwartą strukturę, powinien być trzymany w lodówce. Należy nakładać go tuż przed podaniem, aby jego konsystencja nie uległa zmianie. W restauracjach kawior niekiedy podawany jest w misce z lodem, a gość ma okazję smakować produkt w swojej najlepszej formie. Znawcy kawioru uważają, że przysmak powinno się jeść przy pomocy łyżeczek wykonanych np.: z masy perłowej. Metalowe sztućce mają zaburzać oryginalny smak rybiej ikry.

W naszej galerii zebraliśmy propozycje zastosowania kawioru w kuchni

Ile kosztuje najdroższy kawior?

Cena kawioru uzależniona jest od rodzaju ryby i kraju pochodzenia. Najdroższy na świecie kawior pozyskiwany jest z bieługi, którego cena wynosi nawet 20 tysięcy złotych za kilogram. W Polsce kawior produkowany jest w gospodarstwie rybackim „Gosławice” pod Olsztynem. Ten rodzaj kawioru przeznaczony jest na eksport. Za kilogram tego specjału można zapłacić nawet 5 tysięcy złotych. Natomiast kawior z łososia to koszt bliski 600 złotych za kilogram.

W Polsce można także kupić kawior z taszy z Bałtyku. Ten rodzaj ikry jest bladożółty, a w sklepach dostępne są kawiory barwione na czerwono lub czarno. Warto wiedzieć, że jest to pewnego rodzaju zastępnik droższego kawioru np.: z jesiotra. Cena ikry z taszy za kilogram w zależności od producenta kształtuje się do 700 złotych za kilogram.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy was do wypróbowania różnych rodzajów kawioru nie tylko na specjalne okazje.

Kawior to szlachetny produkt kojarzony z luksusem. Podaje się go w prostych daniach, aby podkreślić smak produktów i móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Jak jeść kawior? Oto prawdziwy rarytas, który rozpływa się w...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni