
roxiller/123RF
Kawior z bakłażana to rodzaj warzywnej pasty, który pochodzi z Kaukazu. Gospodynie przygotowywały ją jako przetwór na zimę, używając też do tego celu cukinii i pomidorów. Polecam zrobić ją także w mniejszej ilości do zjedzenia na kanapkach. Zamknięta w słoiczku z powodzeniem wytrzyma kilka dni w lodówce.
Kawior z bakłażana – przepis wegański
Czas przygotowania: 50 minut,
liczba porcji: 1 słoik,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 małe bakłażany, ew. jeden duży,
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
- duży jędrny pomidor,
- duża cebula,
- listki z kilku gałązek bazylii albo natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sok i otarta skórka z całej cytryny,
- łyżeczka brązowego cukru,
- sól i pieprz.
Jak zrobić kawior z bakłażana?
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przekrój bakłażany na podłużne połówki, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Piecz bakłażany przez 25-30 minut, aż będą miękkie, po czym odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie posiekaj cebulę i podsmażaj na patelni przez kilka minut, po czym dodaj pomidora, i podgrzewaj jeszcze 10 min.
- Posiekaj drobno bakłażany najlepiej razem ze skórą, która jest najzdrowsza i całkiem smaczna, choć możesz też ją usunąć.
- Dodaj bakłażana do patelni, dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku, wrzuć zgnieciony czosnek i gotuj mieszając, przez 7-9 minut.
- Na koniec dodaj posiekane zioła. Smacznego!
Do czego pasuje ikra z bakłażana?
Ikra z bakłażana sprawdzi się zamiast masła czy innego smarowidła do pieczywa, a także do naleśników czy jako farsz do roślinnych pierożków. Można też wykorzystać ją jako zdrowy dip bądź sos.
Ikra z pieczonego bakłażana to także świetny dodatek do obiadu, który doda wyjątkowego aromatu daniom z mięsa. Warto podkręcić nim smak pasztetu czy daniom duszonym. To także idealna baza sosu do makaronu i kasz. Można też jednak dodawać go do nich samodzielnie.
Zobacz także: Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta
Po kawior z bakłażana można sięgać codziennie, zwłaszcza, że jest to bogate źródło cennych związków odżywczych i chroniących przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Obfituje nie tylko w witaminy, m.in. A, C i E, ale także składniki mineralne, przeciwutleniacze i błonnik. Składniki pasty to warzywa typowe dla najzdrowszej na świecie kuchni śródziemnomorskiej. Sam bakłażan jest jednym z najzdrowszych warzyw, które wspomaga trawienie i odchudzanie, a także poprawia stan zdrowia metabolicznego.
Zobacz też przepisy na inne dania z bakłażanem na Stronie Kuchni:
Grill w Twoim domu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?