W latach 70.XX wieku, w czasie, gdy w Polsce panował PRL, ceny żywności dla wielu osób mogły wydawać się najkorzystniejsze. Ze wspomnień wiemy, że w czasach Edwarda Gierka panował w Polsce względny dobrobyt, a polska gospodarka rozwijała się w szybkim tempie. Jednak według statystyk GUS-u produkty spożywcze w Polsce były obecne, ale kosztowały zawrotne sumy. W latach 70.XX wieku stawiano na konsumpcjonizm, który miał pokazać, że komunizm to właściwy ustrój dla Polski.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię ze zmieniającymi się cenami
Ceny żywności w 1970 roku
W publikacji „Historia Polski w liczbach. Tom IV. Statystyka Polski. Dawniej i dziś” opracowanej przez Główny Urząd Statystyczny stwierdzono, że w 1979 roku:
„Ceny płacone rolnikom w ramach dostaw obowiązkowych i ceny detaliczne żywności dotowane z budżetu (mleko, mięso, cukier) nie odzwierciedlały rynkowej wartości produktów”.
Aby przekonać do siebie obywateli, sprowadzano liczne produkty zza granicy. Wtedy pojawiały się pomarańcze, banany i zagraniczne słodycze. Mięso było coraz łatwiej dostępne, ale dość drogie. Chętnie sięgano też po różnorodne wędliny delikatesowe np.:
- polędwicę sopocką
- kiełbasę szynkową,
- lub baleron.
Płaca według statystyki prowadzonej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych wahała się w latach 70. XX wieku między 2235 a 5327 na miesiąc.
Ceny produktów za czasów polityki Edwarda Gierka:
- szynka kosztowała około 90 zł/kg,
- cukier - 10,50 zł/kg,
- pomarańcze – 40 z/kg
- kawa 100g/250g – 27-40 zł,
- mąka pszenna – 4 zł/1kg
- czekolada – 19 zł/100g,
- herbata Madras – 20 zł/100g
- mleko – 4,40 zł/1l,
- wódka 100 zł/0,5l.
Ceny żywności-lata 90. XX wieku
Po upadku komunizmu w Polsce do kraju zaczęły napływać różnorodne, zagraniczne produkty spożywcze. Polska zaczęła sięgać po żywność, którą można było szybko przygotować, odgrzewając w garnku lub mikrofalówce. Do połowy lat 90.XX wieku ceny żywności rosły, a wypłaty nie odzwierciedlały rzeczywistego stanu portfeli. W 1994 roku po raz ostatni dostaliśmy milionowe wypłaty. Według statystyki ZUS-u średnia pensja miesięczna wynosiła wtedy 5 328 000 złotych.
W tamtym czasie za jedzenie płaciliśmy:
- mleko - 5 700 zł/litr,
- jogurt - 8000 zł,
- kiełbasy zwyczajnej - 61 200 zł/kg,
- cukru - 14 00 zł/kg
- hot-dog - 15 00 zł/szt.
Rok później po denominacji wynagrodzenie zmieniło się do 702,62 złotych. Przez dwa lata po denominacji jednocześnie funkcjonowały nowe i stare złotówki. Ceny w sklepach były podawane w obu przeliczeniach.
Ceny żywności w 2005 roku
W 2005 roku średnia polska płaca na miesiąc wynosiła 2691,03 złotych. Był to czas, gdy w Polsce mogliśmy zdobyć każdy produkt spożywczy polski i zagraniczny. Inflacja w 2007 roku wynosiła wtedy około 3% i spowodowana była wzrostem cen żywności (6,9%).
Przykładowe ceny produktów spożywczych w 2005 roku:
- makaron jajeczny – 3,79 zł/400g,
- mąka pszenna – 1,60 zł/kg,
- mięso wołowe – 15,21 zł/kg,
- mięso wieprzowe – 14,10 zł/kg,
- mleko – 2,57 zł/1l,
- twaróg – 9,16 zł/kg.
Jak widać wiele zmieniało się przez dekady. Szczególnie w momencie denominacji pieniądza i tak zwanym „odcięciu” czterech zer. Pamiętacie tamte czasy?
Źródło:
1. Przeciętne wynagrodzenie od 1950 r. - statystyka Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
2. Oto jak rosły ceny na przełomie lat - artykuł dziennikpolski24.pl
3. Zmiany cen żywności i napojów bezalkoholowych w okresie ostatnich dwunastu miesięcy
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?