Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na rozgrzewające danie z wieprzowiny. Idealnie miękkie mięso

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gulasz z łopatki wieprzowej to pyszne i pożywne danie. Można podać go z chlebem lub porcją ziemniaków oraz z ulubioną surówką. Mamy wskazówki, jak sprawić by mięso wyszło idealnie miękkie i aromatyczne. Wypróbuj tradycyjny przepis na gulasz z łopatki wieprzowej.

W skrócie:

Pyszny, tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej to idealne danie na jesienne dni. Nie tylko nas nasyci, ale również rozgrzeje. Można podać do niego porcję surówki np. z kapusty kiszonej lub z pora i marchewki. Danie pysznie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kromką świeżego pieczywa. Taki gulasz będzie świetnie smakować do placka po węgiersku.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 litr bulionu,
  • ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?

  1. Mięso oczyść z większych kawałków tłuszczu i pokrój w kostkę.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  3. Posyp mięso przyprawami, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
  4. Umyj i obierz marchewkę. Pokrój ją w kostkę.
  5. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  6. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony.
  7. Przełóż mięso do garnka i zalej bulionem. Postaw na małym ogniu.
  8. Na patelnię po smażeniu mięsa przełóż cebulę, chwilę podsmaż, dodaj marchewkę i podsmaż całość ok. 1 minutę.
  9. Podsmażone warzywa dodaj do garnka, wrzuć liść laurowy i gotuj całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez minimum 1 godzinę do miękkości mięsa.
  10. W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietanką i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Posyp całość posiekaną natką pietruszki. Gotowe.
Najlepszy gulasz z łopatki wieprzowej. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Gulasz z łopatki wieprzowej. Przepis na rozgrzewające danie ...

Zobacz także inne przepisy na dania na jesienny obiad ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie