W skrócie:
Pyszny, tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej to idealne danie na jesienne dni. Nie tylko nas nasyci, ale również rozgrzeje. Można podać do niego porcję surówki np. z kapusty kiszonej lub z pora i marchewki. Danie pysznie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kromką świeżego pieczywa. Taki gulasz będzie świetnie smakować do placka po węgiersku.
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: średni
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża cebula,
- 1 litr bulionu,
- ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/3 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- natka pietruszki.