Mięsna uczta prosto z Węgier. Zobacz tradycyjny przepis na bogracz z wołowiny. Obok tego dania trudno przejść obojętnie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny węgierski bogracz był przygotowywany w kociołku.
Tradycyjny węgierski bogracz był przygotowywany w kociołku. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Bogracz to tradycyjny gulasz dawniej gotowany w kociołku nad ogniskiem. Szczególnie przyrządzany był z dziczyzny wymieszanej z wołowiną. Współcześnie danie świetnie smakuje ugotowane w garnku z grubym dnem na niedzielny obiad. Podpowiadamy przepis na domowy bogracz.

W skrócie

Prawdziwy bogracz pochodzi z kuchni węgierskiej. Nazwa dania wzięła się od kociołka, w którym była gotowana. W Polsce nazwa kociołka utożsamiana jest z zupą gulaszową na bazie wołowiny i dziczyzny. Kluczowe jest przyprawienie gęstego dania słodką i ostrą papryką, aby nadać mu wyrazistości. Zobacz przepis na zupę bogracz.

Bogracz – przepis na węgierski obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny lub dziczyzny,
  • 4 pomidory lub 200 ml gęstej passaty pomidorowej,
  • 3 cebule,
  • 3 papryki (czerwone, zielone, żółte),
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 ostrej papryczki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 litr rosołu lub bulionu,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 20 ml oleju.

Do smaku:

  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Jak zrobić bogracz?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać, umyć i pokroić na w kostkę. Podobnie należy zrobić z paprykami, usuwając z nich gniazda nasienne.
  2. W garnku z grubym dnem lub w kociołku trzeba rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie papryki.
  4. Gdy warzywa się zarumienią, należy dodać do nich pokrojone w kostkę mięso.
  5. Następnie trzeba dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę.
  6. Gdy się zarumienią, należy dodać pokrojone pomidory lub zalać je passatą.
  7. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i posolić.
  8. Do garnka należy dolać bulion lub rosół.
  9. Po zalaniu bogracz powinien mieć konsystencję gulaszu. Jeśli uznacie, że zupa jest zbyt gęsta, zachęcamy do dolania jeszcze 100 ml.
  10. Ostrą papryczkę należy ostrożnie posiekać i dodać do bogracza. Gulasz należy gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  11. W czasie, gdy bogracz się dusi pod przykryciem, należy obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
  12. Około 10 minut przed końcem gotowania trzeba dodać ziemniaki i posiekany czosnek.
  13. Do bogracza należy dolać pozostały bulion i całość gotować przez 5 minut.
  14. Aromatyczny bogracz jest gotowy.

Sposób podania gulaszu

Tradycyjny węgierski bogracz można podać z kluskami kładzionymi, kluskami śląskimi lub pampuchami. Dodatek ziemniaków sprawia, że można traktować bogracz jako pełnoprawne danie. Jeśli jesteście bardzo głodni, to bogracz, warto podać z pajdą świeżego chleba żytniego. Przed podaniem bogracz można posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Gulasz z grzybami

Bogracz świetnie też smakuje z ugotowany z grzybami leśnymi. Jeśli nie macie do nich dostępu, to możecie skorzystać z podsmażonych pieczarek. Jeżeli chcecie szybko nadać bograczowi zapach i smak grzybów, to zachęcamy do korzystania ze zmielonych grzybów. Taki proszek grzybowy warto trzymać jako przyprawę do zup i sosów. Bez namaczania grzybów dodacie jedzeniu leśnego zapachu.

Bogracz wieprzowy na każdą kieszeń

W Polsce często sięga się po gulasz przygotowywany na bazie wieprzowiny. W takiej odsłonie danie jest znacznie tańsze niż jego oryginał z wołowiny i dziczyzny. Aby bogracz z wieprzowiny rozpływał się w ustach, warto skorzystać z mięsa idealnego do duszenia np.: szynki lub łopatki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni