Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisów na dobrze przyprawione jarzyny. Szybkie dania na letnie dni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące i pysznie doprawione warzywa to propozycja na lekki obiad lub dodatek do sztuki mięsa. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć pomysły na warzywa z grilla.
Chrupiące i pysznie doprawione warzywa to propozycja na lekki obiad lub dodatek do sztuki mięsa. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć pomysły na warzywa z grilla. 123rf.com/lblinova/zdjęcie ilustracyjne
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub główny posiłek dla wegetarian i wegan, podawany z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą. Zebraliśmy propozycje na grillowane warzywa, które urozmaicą smak dań z rusztu i wzbogacą posiłek w cenne składniki odżywcze.

W skrócie

Grillowane warzywa nie potrzebują długiego czasu marynowania, jak mięso. Twarde warzywa, takie jak np. kukurydza, można uprzednio chwilę podgotować, ale nie jest to wymagane w przypadku młodych i świeżych sztuk. Na grilla znakomicie nadają się warzywa średnio twarde, np.: bakłażany i cukinie. Zebraliśmy 5 pomysłów na przygotowanie grillowanych warzyw.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć pomysły na grillowane warzywa

Grillowane warzywa – bataty

Tanią i smaczną potrawą z rusztu są chrupiące bataty. Szczególnie miłośnicy słodko-ostrych dań będą zachwyceni tą metodą doprawienia dania. Wystarczy wymieszać zioła prowansalskie z ostrą papryką i solą, a następnie dokładnie natrzeć pokrojone w plastry warzywa. Bataty należy grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej. Każdy plaster batata trzeba grillować po 10 minut z obu stron. Jeżeli wolicie przygotować tańszą wersję przekąski, to polecamy zrobić polskie ziemniaki. Można przyprawić je w ten sam sposób lub zrobić marynatę z dodatkiem tymianku.

W galerii zebraliśmy sposoby na zrobienie grillowanych warzyw

Czytaj także:

Kukurydza z grilla

Złota kukurydza z grilla przyprawiona kurkumą to prawdziwy rarytas. Jeżeli korzystacie z mrożonego warzywa, zachęcamy do jego krótkiego obgotowania. Świetnie smakuje podawane w całych kolbach albo pokrojone na apetyczne kawałki. Weganie mogą przygotować apetyczne kąski w stylu żeberek. Wystarczy doprawić kukurydzę słodką wędzoną papryką, aby nadać jej dymnego aromatu.

Zobacz również: pomysły na marynaty i mieszanki przypraw do warzyw na grilla.

Szaszłyki z warzyw na obiad

Pyszne szaszłyki z warzyw to przepis, który można urozmaicić dodatkiem pieczarek. Wśród warzyw, które doskonale smakują w postaci grillowanej, jest cukinia, czerwona papryka, cebula i czosnek. Takie szaszłyki świetnie smakują podawane z sosem ziołowym lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Mamy nadzieje, że nasze propozycje na grillowane warzywa zachęcą was do urozmaicenia obiadowego menu.

Chrupiące i pysznie doprawione warzywa to propozycja na lekki obiad lub dodatek do sztuki mięsa. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć pomysły na warzywa z grilla.

Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisów na dobrze ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Erwinek
U nos na Gornym Sloncku za bajtla jedli my swacyna. A teroski okupant polski koze nom kuszac LUNCH.Wiym, co take cojsik jy sie we Hameryce i Anglii - no i mozno tysz w na podwarfsiafskich wsiach.

No ale Poloki myslom, co som sfiatofce!