Esencjonalne żeberka bbq na majówkę. Rozsmakuj się w przepisie na mięsne kawałki w aromatycznym sosie. Oto sposób na pysznego grilla

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aby żeberka barbecue rozpływały się w ustach warto najpierw długo je piec w piekarniku nastawionym na temperaturę np.: 160 stopni Celsjusza.
Aby żeberka barbecue rozpływały się w ustach warto najpierw długo je piec w piekarniku nastawionym na temperaturę np.: 160 stopni Celsjusza. 123rf.com/vasiliybudarin/zdjęcie ilustracyjne
Żeberka bbq to rodzaj mięsnego dania, które marynowane jest aromatycznymi przyprawami. Nadaje się im wędzonego (dymnego) smaku poprzez korzystanie np.: z wędzonej papryczki w proszku. Słowo bbq to skrót od angielskiego barbecue oznaczającego grill. Podpowiadamy przepis na sycące żeberka bbq nie tylko na majówkę.

W skrócie

Żeberka bbq to danie, które ma wielu zwolenników wśród miłośników mięsa. Marynata w zrównoważony sposób łączy ostry smak papryczki, słodycz miodu lub melasy, a także słoność sosu sojowego. Dodatek sosu Worcestershire nadaje korzennego smaku połączonego z wyrazistym smakiem umami pochodzącym z fermentowanego anchois. Zobacz przepis na niezawodne żeberka bbq.

Przepis na żeberka z sosem barbecue

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny + marynowanie.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,5 -1,8 kg żeberek wieprzowych,
  • 50 g cukru trzcinowego lub 20 g miodu,
  • 50 ml sosu chili,
  • 50 ml dobrej jakości ketchupu,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 20 ml sosu Worcestershire,
  • 20 ml rumu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 g mielonej gorczycy,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić żeberka bbq?

Przygotowanie:

  1. Żeberka należy pokroić na kawałki i zawinąć w folię aluminiową. Żeberka trzeba piec w 165° Celsjusza przez 90 minut.
  2. Żeberka należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanki lub dużej miski. Powstały sos należy przełożyć do miseczki i podawać z mięsem.
  3. Składniki na marynatę trzeba dokładnie wymieszać w misce. Powstałą zalewą należy posmarować żeberka albo wlać do miski z żeberkami.
  4. Kawałki mięsa powinny marynować się przez 2 godziny w temperaturze pokojowej albo przez całą noc w lodówce.
  5. Grill należy rozgrzać i ruszt posmarować olejem.
  6. Żeberka bbq trzeba piec przez 30 minut. W trakcie pieczenia można polewać żeberka marynatą.

Amerykańskie żeberka bbq

Przyrządzanie mięsa w marynacie barbecue to sposób szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych i Australii. Szczególnie w tych krajach popularne są żeberka w sosie barbecue i coca-coli. Glazura do żeberek barbecue może być także przygotowana na bazie melasy, która nadaje głębokiego smaku i ciemniejszego koloru.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni