Złota kukurydza z grilla. Odkryj apetyczny przepis na sycącą przekąskę. Przez jedną przyprawę dokładka gwarantowana

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na imprezę z daniami z rusztu warto przygotować prostą i chrupiąca kukurydzę z grilla.
Na imprezę z daniami z rusztu warto przygotować prostą i chrupiąca kukurydzę z grilla. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
W sezonie grillowym warzywa z rusztu to zdrowy frykas dla całej rodziny. Znakomicie smakuje kukurydza z grilla. Szczególnie gdy wcześniej zamarynujemy ją w kilku łatwo dostępnych składnikach. Szczególnie polecamy masło czosnkowe ze szczyptą kurkumy, która nada kukurydzy złotej barwy. Zobacz przepis na chrupiącą kukurydzę z grilla.

W skrócie

Chrupka kukurydza z grilla to nic trudnego do zrobienia. Wystarczy zaopatrzyć się w masło, ząbki czosnku, odrobinę kurkumy w proszku i sól. Poza tym łącząc składniki, warto też stosować ulubione przyprawy np.: suszony tymianek lub oregano. Słodka kukurydza grillowana świetnie smakuje, gdy skontrastujemy ją z pikantnymi smakami np.: ostrą papryczką chili. Zobacz przepis na kukurydzę z grilla.

Kukurydza z grilla – przepis z masłem

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 świeże lub mrożone kukurydze,
  • 20 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 g kurkumy,
  • szczypta soli.

Jak zrobić kukurydzę z grilla?

Przygotowanie:

  1. Mrożoną kukurydze należy wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować przez 8 minut.
  2. Podgotowaną kukurydzę trzeba wyłowić i odstawić do wystudzenia.
  3. Miękkie masło trzeba rozetrzeć na gładką masę z ząbkiem czosnku, kurkumy i soli.
  4. Następnie kukurydzę trzeba dokładnie natrzeć masłem i grillować w łódeczce z folii aluminiowej z obu stron po 10 minut.
  5. Grillowana kukurydza ma zyskać złoto-brązowy kolor.
  6. W przypadku świeżej kukurydzy kolbę trzeba obrać z liści i grillować bez konieczności gotowania.

Czym przyprawić kukurydzę z grilla?

Popularnym sposobem podania grillowanej kukurydzy jest oprószenie jej solą i świeżo zmielonym pieprzem. Świetnie sprawdzają się masła ziołowe przygotowane z dodatkiem suszonego rozmarynu, estragonu lub cząbru. Wegetarianie mogą nadać daniom interesujący smak wędzonki przy pomocy wędzonej słodkiej papryki.

Kukurydza grillowana na patelni

Bez względu na pogodę przez cały rok można grillować kukurydzę na patelni grillowej. Zanim położy się na niej kolby nasmarowane masłem klarowanym, dobrze jest delikatnie posmarować patelnię olejem. Następnie kukurydzę grilluje się na patelni tak samo, jak grillu pod chmurką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.