Z soczystych brzoskwiń zrób apetyczny dżem. Będzie go chwalić cała rodzina. Aż trudno mu się oprzeć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy dżem z brzoskwiń zrobisz tylko z 3 składników.
Domowy dżem z brzoskwiń zrobisz tylko z 3 składników. 123rf.com/alisafarov/zdjęcie ilustracyjne
Domowy dżem z brzoskwiń to nie tylko pyszny dodatek do naleśników czy ciast. To także świetny sposób na przywołanie letnich smaków zimą. Prostota przygotowania i możliwość dostosowania poziomu słodkości przekona nawet początkujących domowych kucharzy. Poznaj przepis na tradycyjny dżem z brzoskwiń na zimę.

W skrócie:

Pyszny dżem z brzoskwiń smakuje o niebo lepiej niż ten dostępny w sklepach spożywczych. Nawet krótki skład na etykiecie nie da tyle satysfakcji, co własnoręcznie zrobione przetwory. Co więcej, będziesz mieć pewność, że nie używasz zbędnych konserwantów ani sztucznych barwników. Zrobisz go z łatwo dostępnych składników. Jedyna trudność, to czuwanie podczas gotowania, aby nie przypalić owoców. Domowy dżem z brzoskwiń będzie też tanim sposobem na przerobienie nadmiaru owoców w sezonie, gdy ich cena jest najkorzystniejsza.

Dżem z brzoskwiń – prosty przepis na zimę

Liczba porcji: na 4 słoiki.

Czas przygotowania: 90 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych brzoskwiń,

  • 800 g cukru,

  • sok z 1 cytryny.

Jak zrobić dżem z brzoskwiń?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj brzoskwinie.

  2. Natnij, sparz we wrzątku i obierz ze skórki.

  3. Wyjmij pestki i pokrój brzoskwinię na mniejsze kawałki.

  4. Brzoskwinie umieść w garnku z grubym dnem, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty ze świeżej cytryny.

  5. To będzie przyjemny kontrast smakowy oraz pozwoli zachować intensywny kolor owoców.

  6. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 45-60 minut.

  7. Brzoskwinie ustaw na średniej mocy palnika i gotuj przez około 30 minut.

  8. Dżem z brzoskwiń powinien w tym czasie wyraźnie zgęstnieć, a owoce powinny stworzyć jednorodną masę.

  9. Nabierz łyżeczką dżemu i włóż do lodówki na 5 minut. Jeśli w tym czasie zgęstnieje, to jest gotowy.

  10. Przygotowany dżem z brzoskwiń włóż do wyparzonych i osuszonych słoików, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem.

  11. Odstaw do go całkowitego wystudzenia.

  12. Wystudzone słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w ciemnym i suchym miejscu np.: w spiżarni.

Tak przygotowany dżem z brzoskwiń możesz podać do naleśników lub przełożyć nim tort czekoladowy. Do gotujących się owoców możesz też dodać ulubione przyprawy np.: ziarenka z laski wanilii, cynamon lub kardamon. W każdej z tych wersji będzie dodatkiem obłędnym w smaku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni