Domowe lody bananowe. Obłędnie smaczny deser, który zrobisz w kilka chwil. Nie tylko dzieci będą się zajadać

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Domowe lody bananowe to prosty do zrobienia i pyszny deser na wiele okazji
Domowe lody bananowe to prosty do zrobienia i pyszny deser na wiele okazji 123rf/t99x/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne domowe lody bananowe na Dzień Dziecka i nie tylko. Wypróbuj przepis na lody z bananów w dwóch wersjach: podstawowej z samym mlekiem oraz na bogato – z masłem orzechowym i słonym karmelem. Lody bananowe to wspaniały domowy deser, który zrobisz w kilka chwil. Idealny na Dzień Dziecka i inne okazje.

W skrócie:

Ma dziś dla ciebie przepis na domowe lody bananowe w dwóch wersjach. Pierwszy przepis jest podstawowy. Wystarczy zmiksować dojrzałe banany z mlekiem lub jego roślinnym zamiennikiem. Warto wybrać tłustsze mleko lub np. mleko kokosowe, żeby smak był bardziej bogaty. Do domowych lodów bananowych nie musisz już dodawać cukru, bo dojrzałe owoce są wystarczająco słodkie. Druga wersja to lody bananowe z masłem orzechowym i słonym karmelem. Są wyjątkowo smaczne i z pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Domowy słony karmel możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotową masę kajmakową. Jeśli włożysz lody w dużym pojemniku do zamrażarki, to po ok. trzech godzinach będą dobre do nakładania. Możesz także użyć specjalnych foremek na lody, zamrozić lody na dłużej i podać np. na Dzień Dziecka.

Lody bananowe – przepis podstawowy

Czas przygotowania: 10 minut + mrożenie 4 godziny

Porcja: 12 gałek

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,

  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. migdałowego, kokosowego).

Jak zrobić najprostsze lody bananowe?

  1. Banany obrałam i umieściłam w naczyniu miksera.

  2. Dolałam mleko i zmiksowałam całość na gładką masę.

  3. Masę bananową umieściłam w plastikowym pojemniku.

  4. Pojemnik z domowymi lodami wstawiłam na 3 godziny do zamrażarki. Po tym czasie będą dobre do nakładania łyżką.

  5. Jeśli chcesz, możesz włożyć masę do foremek na lody i zamrozić je na dłużej.

Lody bananowe na bogato – przepis z masłem orzechowym i słonym karmelem

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,

  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego,

  • 4 łyżki masła orzechowego,

  • łyżka słonego karmelu lub masy kajmakowej.

Jak zrobić lody bananowe z masłem orzechowym i słonym karmelem?

  1. Banany obrałam i umieściłam w naczyniu miksera.

  2. Dodałam mleko, masło orzechowe oraz słony karmel.

  3. Zblendowałam wszystkie składniki na gładką masę.

  4. Przełożyłam masę do plastikowego pojemnika i wstawiłam na 3 godziny do zamrażarki. Tak samo jak w przepisie podstawowym, możesz przełożyć masę do foremek na lody.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni