Smak prosto z Podkarpacia. Ugotuj zupę „dziad z babą”. Najlepszy przepis na pożywny obiad z ziemniakami i zacierkami

Zupa z ziemniakami i zacierkami to tradycyjne danie z Podkarpacia
Zupa z ziemniakami i zacierkami to tradycyjne danie z Podkarpacia 123rf/tycoon/zdjęcie ilustracyjne
Zupa „dziad z babą” to kwintesencja podkarpackiej kuchni – gęsta, sycąca i niezwykle prosta do przygotowania. W mgnieniu oka, bo w mniej niż pół godziny, wyczarujesz na swoim stole pożywny posiłek, który zachwyci smakiem. Poznaj nasz sprawdzony przepis na tę wyjątkową zupę z ziemniakami i kluskami, a także odkryj fascynującą historię stojącą za jej intrygującą nazwą!

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną i pożywną zupę o zabawnej nazwie „dziad z babą”. Jeśli zastanawiasz się, o co chodzi, to już wyjaśniam. „Dziadem” w zupie są określane ziemniaki, a zacierki to nasza „baba”. W ten sposób kończą się kłótnie w rodzinie o to, czy lepiej zagęścić zupę ziemniakami, czy zacierkami. I dziad, i baba są zadowoleni. Tak przynajmniej twierdzi pewna gospodyni z Bieszczad, u której jadłam tę pyszną i prostą zupę. Dziad z babą to tradycyjna zupa z Podkarpacia. I jak to zwykle bywa z daniami regionalnymi, występuje ona w wielu wariantach.

Prawdopodobnie w każdym domu jada się tę potrawę nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej kiełbasę, a inni wędzonkę. W wersji postnej do zupy w ogóle nie dodaje się mięsa. Jeśli chodzi o zacierki, to robi się je bardzo łatwo, więc nie obawiaj się skomplikowanych prac. Wystarczy połączyć mąkę z wodą i wrzucić prosto do gotującej się zupy. Najczęściej zabiela się ją mlekiem, ale są także wersje bez tego dodatku. Wypróbuj przepis na zupę dziad z babą i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Zupa „dziad z babą” – przepis na podkarpacki przysmak z ziemniakami i zacierkami

Czas przygotowania: 30 minut.

Liczba porcji: 4-6 osób.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 1,5 l wody,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 włoszczyzna,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • kawałek kiełbasy lub wędzonki,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 cebula,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki.

Na zacierki:

  • 1 szklanka mąki (może być tylko pszenna lub pół na pół z razową),

  • 3-4 łyżki ciepłej wody,

  • szczypta soli.

Jak zrobić zupę z ziemniakami i zacierkami?

Sposób przygotowania:

  1. Do zimnej wody włożyłam umytą włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowałam.

  2. Wyjęłam włoszczyznę, marchewkę pokroiłam i włożyłam z powrotem do zupy. Dodałam wędzonkę, pokrojone ziemniaki i gotowałam 15 minut.

  3. Po tym czasie wlałam do zupy mleko.

  4. Na patelni rozpuściłam masło i zeszkliłam posiekaną cebulkę. Dodałam ją do zupy.

  5. Przygotowałam zacierki. Mąkę połączyłam z wodą, wymieszałam, nabierałam na łyżkę małe kluseczki i kładłam prosto do gotującej się zupy. Zamieszałam.

  6. Zupę przelałam na talerze i posypałam natką pietruszki.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni