„Dziad z babą" to tradycyjna zupa z Podkarpacia. Pyszna, pożywna i łatwa do zrobienia. Przepis na sycącą zupę z ziemniakami i zacierkami

Karolina Głogowska
Zupa z ziemniakami i zacierkami to tradycyjne danie z Podkarpacia
Zupa z ziemniakami i zacierkami to tradycyjne danie z Podkarpacia 123rf/tycoon/zdjęcie ilustracyjne
Gęsta, pożywna, pyszna i bardzo prosta do zrobienia – taka jest zupa „dziad z babą”. Tradycyjne danie z Podkarpacia przygotowuje się bardzo łatwo. W niecałe pół godziny mamy na stole pyszny i sycący posiłek. Wyjaśniamy, jak zrobić smakowitą zupę z ziemniakami oraz kluskami i skąd pochodzi jej nazwa.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną i pożywną zupę o zabawnej nazwie „dziad z babą”. Jeśli zastanawiasz się, o co chodzi, to już wyjaśniam. „Dziadem" w zupie są określane ziemniaki, a zacierki to nasza „baba”. W ten sposób kończą się kłótnie w rodzinie o to, czy lepiej zagęścić zupę ziemniakami czy zacierkami. I dziad, i baba są zadowoleni. Tak przynajmniej twierdzi pewna gospodyni z Bieszczad, u której jadłam tę pyszną i prostą zupę. Dziad z babą to tradycyjna zupa z Podkarpacia. I jak to zwykle bywa z daniami regionalnymi, występuje ona w wielu wariantach. Prawdopodobnie w każdym domu jada się tę potrawę nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej kiełbasę, a inni wędzonkę. W wersji postnej do zupy w ogóle nie dodaje się mięsa. Jeśli chodzi o zacierki, to robi się je bardzo łatwo, więc nie obawiaj się skomplikowanych prac. Wystarczy połączyć mąkę z wodą i wrzucić prosto do gotującej się zupy. Najczęściej zabiela się ją mlekiem, ale są także wersje bez tego dodatku. Wypróbuj przepis na zupę dziad z babą i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Dziad z babą – podkarpacka zupa z ziemniakami i zacierkami

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 l wody,

  • szklanka mleka,

  • włoszczyzna,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • kawałek kiełbasy lub wędzonki,

  • łyżka masła,

  • cebula,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki.

Na zacierki:

  • szklanka mąki (może być tylko pszenna lub pół na pół z razową),

  • 3-4 łyżki ciepłej wody,

  • szczypta soli.

Jak zrobić zupę z ziemniakami i zacierkami?

  1. Do zimnej wody włożyłam umytą włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowałam.

  2. Wyjęłam włoszczyznę, marchewkę pokroiłam i włożyłam z powrotem do zupy. Dodałam wędzonkę, pokrojone ziemniaki i gotowałam 15 minut.

  3. Po tym czasie wlałam do zupy mleko.

  4. Na patelni rozpuściłam masło i zeszkliłam posiekaną cebulkę. Dodałam ją do zupy.

  5. Przygotowałam zacierki. Mąkę połączyłam z wodą, wymieszałam, nabierałam na łyżkę małe kluseczki i kładłam prosto do gotującej się zupy. Zamieszałam.

  6. Zupę przelałam na talerze i posypałam natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni