Na tradycyjny obiad ugotuj zupę ziemniaczaną na żeberku. Tak gotowały ją nasze babcie. Doprawiam ją moim sekretnym składnikiem

Anna Daniluk
Na jesienny obiad polecam rozgrzewającą zupę ziemniaczaną na wędzonych żeberkach.
Na jesienny obiad polecam rozgrzewającą zupę ziemniaczaną na wędzonych żeberkach. 123rf.com/badmanproduction/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na tradycyjne polskie danie na chłodne dni? Ugotuj zupę ziemniaczaną na wędzonych żeberkach. Tym daniem nakarmisz rodzinę, a fani mięsa będą zadowoleni. Dzięki ziemniakom i warzywom korzeniowym zupa jest treściwa. A mięso dodaje dymnego aromatu. Poznaj przepis na sycącą zupę ziemniaczaną z żeberkami.

W skrócie:

Zupa ziemniaczana na żeberkach to danie, które często gotowały nasze mamy i babcie. Klasyczną przyprawą do niej dodawaną był pieprz ziołowy. Ta mieszanka przyprawowa nadawała smaku i aromatu. Jednak warto wiedzieć, że każdy producent może wybrać inny zestaw przypraw lub używać go w zmiennych proporcjach. Warto wybrać ten, który najbardziej ci smakuje. Poznaj przepis na domową zupę ziemniaczaną na wędzonych żeberkach.

Zupa ziemniaczana na żeberku – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek,

  • 600 g ziemniaków,

  • 2 marchewki,

  • 1 korzeń pietruszki,

  • 1/2 bulwy selera,

  • 1 por,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 1 łyżka majeranku,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 litr wody,

  • 1 łyżka leśnych grzybów zmielonych na proszek,

  • sól i pieprz ziołowy do smaku,

  • świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną na żeberku?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyj i obierz wszystkie warzywa. Przygotowane ziemniaki, marchewki, korzeń pietruszki i seler pokrój w średniej wielkości kostkę.

  2. Białą część pora i cebulę pokrój na cienkie plasterki, czosnek drobno posiekaj.

  3. Na dnie dużego garnka rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą rumiane.

  4. Do garnka dodaj wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i wlej wodę.

  5. Mięso gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aby oddało swój smak wywarowi.

  6. Po 40 minutach gotowania żeberek dodaj do zupy marchewki, pietruszkę, seler oraz białą część pora. Gotuj przez kolejne 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.

  7. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj ziemniaki. Gotuj przez kolejne 20 minut do miękkości.

  8. Zupę dopraw mielonymi grzybami i dokładnie wymieszaj.

  9. Pod koniec gotowania sprawdź, czy mięso na żeberkach jest miękkie i odchodzi od kości. Nóż wetknięty w mięso powinien wejść bez problemu.

  10. Wyjmij żeberka z garnka, oddziel mięso od kości, posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do zupy.

  11. Dopraw solą, pieprzem ziołowym i ewentualnie odrobiną świeżych ziół.

  12. Zupę ziemniaczaną na żeberkach podawaj gorącą z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Puder grzybowy do zupy ziemniaczanej

Aby dodać smaku zupie, korzystam z prostego triku. Suszone leśne grzyby wkładam do malaksera i miksuję na drobny proszek. Takim pudrem grzybowym ekspresowo doprawiam zupę ziemniaczaną, dodając jej intensywniejszego smaku. W ten sposób zrobisz także zupę grzybową z suszonych grzybów bez ich długiego namaczania. Co więcej, taki proszek grzybowy sprawdzi się do duszonego mięsa, zup, gulaszy i faszerowania krokietów. Zmielone grzyby na proszek trzymaj w szczelnie zakręconym suchym słoiczku z listkiem laurowym. Dzięki temu unikniesz wizyty moli spożywczych.

Niech ten przepis zainspiruje cię do ugotowania domowej zupy ziemniaczanej z żeberkami dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni