W skrócie
Zupa ziemniaczana to przykład dania, który można przyrządzić i doprawić według uznania. W czasach PRL-u zupa ziemniaczana była szczególnie ceniona za łatwość przygotowania i korzystanie z tanich produktów spożywczych. W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wydanej w 1987 roku przepis na zupę ziemniaczaną tworzony jest na bazie wywaru z kości lub skórek słoniny i zaskakująco doprawia się go łyżeczką świeżej mięty.
Zupa ziemniaczana – przepis na prosty obiad
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania:40 minut + namaczanie grzybów.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 3 suszone grzyby,
- 2 l wody,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 40 g posiekanej natki pietruszki.
Ewentualnie do zasmażki:
- 50 g masła,
- 5 g mąki pszennej.
Jak zrobić zupę ziemniaczaną?
Przygotowanie:
- Grzyby należy namoczyć w zimnej wodzie przez 5 godzin. Suszone grzyby należy ugotować w wodzie (około 200 ml) z namaczania, aż będą miękkie.
- Ugotowane grzyby należy pokroić w plastry lub w większą kostkę.
- Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Włoszczyznę należy umyć, obrać i pokroić w plastry.
- W garnku o grubym dnie należy zagotować 2 l wody wrzucić włoszczyznę, dodać wywar z grzybów i gotować aż warzywa zmiękną.
- Wywar na zupę ziemniaczaną trzeba doprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
- Gdy warzywa będę półtwarde, należy dodać ziemniaki i grzyby.
- Zupę ziemniaczaną należy gotować przez około 15-20 minut. Zupa ziemniaczana jest gotowa do podania.
Jak zagęścić zupę ziemniaczaną?
W książkach kucharskich z PRL-u często zaprawiano zupę ziemniaczaną zasmażką zrobioną z mąki pszennej i masła. To tradycyjny sposób na zagęszczenie zupy. Zupę można zabielić łyżką gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Zupę ziemniaczaną można także zmiksować na krem, wtedy będzie miała jednolitą, gęstą konsystencję.
Przyprawy do zupy ziemniaczanej
W PRL-u zamiennikiem tradycyjnego czarnego pieprzu był pieprz ziołowy. Była to mieszanka takich przypraw jak kozieradka, majeranek, kminek, suszony czosnek, ziarna gorczycy i ziarna kolendry. Zupę ziemniaczaną można też doprawić chrzanem. Niekiedy do zupy ziemniaczanej dodaje się suszonego lubczyku, który nadaje zupie zapach rosołu.
Zobacz także: Sycąca zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?