Pożywna zupa ziemniaczana jak u mamy. Przepis na tani obiad na zimę. Tak gotowano w PRL-u

Anna Daniluk
Tradycyjna zupa ziemniaczana to proste i rozgrzewające danie dla całej rodziny.
Tradycyjna zupa ziemniaczana to proste i rozgrzewające danie dla całej rodziny. 123rf.com/arayabandit/zdjęcie ilustracyjne
Zupa ziemniaczana, znana również jako zupa kartoflanka, to prosta i tania zupa na obiad lub kolację. Pożywną potrawę zrobisz ze składników do kupienia nawet w sklepie osiedlowym. W PRL-u zupa ziemniaczana doprawiana była pieprzem ziołowym, którego smak i aromat wiele osób próbuje odtworzyć po dziś dzień. Zobacz przepis na sycącą zupę ziemniaczaną.

W skrócie

Zupa ziemniaczana to przykład dania, który można przyrządzić i doprawić według uznania. W czasach PRL-u zupa ziemniaczana była szczególnie ceniona za łatwość przygotowania i korzystanie z tanich produktów spożywczych. W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wydanej w 1987 roku przepis na zupę ziemniaczaną tworzony jest na bazie wywaru z kości lub skórek słoniny i zaskakująco doprawia się go łyżeczką świeżej mięty.

Zupa ziemniaczana – przepis na prosty obiad

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania:40 minut + namaczanie grzybów.

Składniki:

Ewentualnie do zasmażki:

  • 50 g masła,
  • 5 g mąki pszennej.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną?

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy namoczyć w zimnej wodzie przez 5 godzin. Suszone grzyby należy ugotować w wodzie (około 200 ml) z namaczania, aż będą miękkie.
  2. Ugotowane grzyby należy pokroić w plastry lub w większą kostkę.
  3. Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Włoszczyznę należy umyć, obrać i pokroić w plastry.
  5. W garnku o grubym dnie należy zagotować 2 l wody wrzucić włoszczyznę, dodać wywar z grzybów i gotować aż warzywa zmiękną.
  6. Wywar na zupę ziemniaczaną trzeba doprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
  7. Gdy warzywa będę półtwarde, należy dodać ziemniaki i grzyby.
  8. Zupę ziemniaczaną należy gotować przez około 15-20 minut. Zupa ziemniaczana jest gotowa do podania.

Jak zagęścić zupę ziemniaczaną?

W książkach kucharskich z PRL-u często zaprawiano zupę ziemniaczaną zasmażką zrobioną z mąki pszennej i masła. To tradycyjny sposób na zagęszczenie zupy. Zupę można zabielić łyżką gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Zupę ziemniaczaną można także zmiksować na krem, wtedy będzie miała jednolitą, gęstą konsystencję.

Przyprawy do zupy ziemniaczanej

W PRL-u zamiennikiem tradycyjnego czarnego pieprzu był pieprz ziołowy. Była to mieszanka takich przypraw jak kozieradka, majeranek, kminek, suszony czosnek, ziarna gorczycy i ziarna kolendry. Zupę ziemniaczaną można też doprawić chrzanem. Niekiedy do zupy ziemniaczanej dodaje się suszonego lubczyku, który nadaje zupie zapach rosołu.

Zobacz także: Sycąca zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Pisowska gadzinówka odgrzewa sentymenty za PRL.

To okres młodości kurdupla.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni