W skrócie:
Domowy makaron - prosty przepis
Masz ochotę na pyszny i szybki do zrobienia domowy makaron? Proponuję sprawdzony przepis na kluski kładzione. Robi się je bardzo łatwo. Nie musisz zagniatać ciasta, kroić i suszyć przed gotowaniem. Wystarczy wymieszać składniki rózgą kuchenną i łyżką nakładać wprost do wrzącej wody. Kluseczki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne.
Zobacz w galerii, jak zrobić kluski kładzione łyżką.
Przepis na kluski kładzione
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego,
- duży garnek wody do gotowania.
Jak zrobić kluski kładzione łyżką?
- Do miski wbij jajka i wlej wodę. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
- Wsyp szczyptę soli oraz połowę ilości mąki.
- Dodaj rozpuszczone masło lub olej.
- Wymieszaj na gładkie ciasto.
- Stopniowo dosypuj resztę mąki i mieszaj, by nie było grudek.
- Odstaw ciasto na kluski na ok. 10 minut.
- Zagotuj duży garnek wody.
- Weź dużą łyżkę, zanurzą ją we wrzątku, a następnie nabierz małą ilość ciasta — ok. 1/3 łyżki.
- Przełóż łyżkę do wody, ciasto powinno samo zejść, możesz pomóc sobie także drugą łyżką.
- Przygotuj tak połowę porcji, zamieszaj i poczekaj, aż kluski wypłyną na górę, a woda ponownie się zagotuje.
- Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
- Wyjmij kluski łyżką cedzakową.
- Podobnie przygotuj resztę porcji ciasta. Gotowe.
Z czym podać kluski kładzione?
Kluski kładzione to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Świetnie smakują zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Możesz podać je np. do:
- sosu grzybowego,
- gulaszu,
- sosu pomidorowego,
- słodkiej śmietanki,
- zupy,
- sera twarogowego.
Kluski kładzione z truskawkami to dla wielu pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Wystarczy pokroić truskawki i wymieszać je ze śmietanką 30%, delikatnie dosłodzić cukrem lub miodem i wymieszać z kluskami. Dobrym pomysłem jest także przygotować je jako dodatek do zup np. zupy owocowej.
Jeśli w wolisz wytrawne smaki, to podaj kluski z sosem pieczarkowym, mięsnym gulaszem czy domowym sosem bolognese.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?