Spis treści
Ciasto na knedle
Knedle to gotowane w wodzie kulki ciasta, przygotowywane najczęściej z gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jajek i odrobiny mąki ziemniaczanej. Bardzo popularne są także knedle zrobione z ciasta twarogowego zwane często knedlami węgierskimi. W obu przypadkach o ich pysznym smaku decyduje słodkie lub wytrawne nadzienie.
Knedle można przygotować np. z:
- śliwkami,
- morelami,
- truskawkami,
- jabłkami,
- serem.
Słodkie knedle bardzo często podaje się polane masłem lub oprószone zrumienioną bułką tartą. Pysznie smakują posypane cynamonem. Popularne są także knedle podane ze słodką śmietanką doprawioną np. wanilią.
Wytrawne knedle mają wiele odmian np. pyzy z mięsem, pyzy z grzybami czy kluski nadziewane szpinakiem. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego i podaje z sosem pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką.
Knedle z białego sera ze śliwkami
Knedle przygotowane z ciasta twarogowego są bardziej delikatne i proste do wykonania niż wersja ziemniaczana. By je zrobić wystarczy zagnieć ciasto z białego sera, mąki i jajek.
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne twarogowe knedle ze śliwkami. Proponuję podać je z masłem, posypane cynamonem i cukrem. Takie połączenie smaków to znak nadchodzącej jesieni, a dla wielu wspomnienie błogich lat dzieciństwa.
Chcesz dodatkowo wzbogacić przepis? Możesz nadać knedlom nieco innego smaku dodając orzechy lub marcepan. Naciętą śliwkę pozbaw pestki, a w to miejsce włóż obrany ze skórki migdał lub kawałek gotowego marcepanu. Tak przygotowaną śliwką nadziej knedle i postępuj tak jak w przepisie.
Sprawdź, wskazówki krok po kroku, jak przygotować knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego:
Przepis na knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego
(czas przygotowania: ok. 40 minut)

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 36 śliwek węgierek,
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 750 g białego sera,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 15 g miękkiego masła,
do podania: - ok. 100 g masła rozpuszczonego,
- cynamon i cukier do posypania.
Zobacz także:Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
- Umyj śliwki, natnij i wyjmij pestki. Odstaw na bok.
- Rozdrobnij ser widelcem na stolnicy lub przeciśnij go przez praskę.
- Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i masło.
- Zagnieć całość w elastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na kilka części i zrób z nich wałki.
- Pokrój każdy wałek na porcje, podobnej wielkości.
- Porcję ciasta rozpłaszcz rękami i nadziej śliwką. Całość uformuj w zgrabną kulę.
- Zrób wszystkie knedle i przykryj je ściereczką.
- Zagotuj garnek wody z odrobiną soli ( ok. pół łyżki).
- Delikatnie wrzuć kilka knedli do wody, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, od wypłynięcia około pięć minut.
- Podawaj knedle na ciepło z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem i cynamonem
Doskonałe knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego. Ten przep...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?