W skrócie:
Domowe knedle z morelami to klasyczne danie kuchni polskiej. Możesz nim przypomnieć domownikom beztroskie czasy dzieciństwa lub za sprawą pysznego obiadu stworzyć wspomnienia najmłodszym dzieciom. Najważniejsze jest delikatne ciasto ziemniaczane, które wprost rozpływa się w ustach. Takie ciasto otacza słodkie nadzienie zrobione ze świeżych moreli. Dzielę się z tobą prostym przepisem na knedle z morelami, którego smak zachęci do wzięcia dokładki.
Knedle z morelami – prosty przepis na słodki obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
600 g ugotowanych ziemniaków,
150 g mąki pszennej,
2 jajka,
1 łyżeczka soli,
500 g moreli,
20 g masła.
Jak zrobić knedle z morelami?
Sposób podania:
Mąkę pszenną przesiej do miski.
Ziemniaki zmiel lub zgnieć tłuczkiem.
Połącz z mąką pszenną i jajkami.
Z ciasta uformuj podłużny wałek, każdy pokrój na 3 cm kęsy i rozpłaszcz.
Morele przekrój na pół, wyjmij pestkę i opcjonalnie sparz wrzątkiem, aby zdjąć skórkę.
W miejsce pestki możesz włożyć migdały, orzecha laskowego lub rodzynki.
W każdą porcję ciasta na knedle włóż połówkę moreli.
Formuj okrągłe knedle i gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty.
Knedle z morelami wyłów z wody na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
Przed podaniem knedli z morelami polej stopionym masłem.
Inne owoce do knedli
Ciasto na knedle możesz także nadziewać śliwkami, truskawkami, jabłkami, brzoskwiniami lub wiśniami. Knedle na słodko można także zrobić na bazie ciasta wymieszanego z twarogiem w proporcji 1:1. Wtedy będą miały delikatniejszą konsystencję.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
