Ciasto Monte. Przepis na wyśmienite ciasto z pysznym orzechowo-czekoladowym kremem. Smakuje jak popularny deser

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciasto monte z kremem to prawdziwy hit!. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne ciasto monte z kremem to prawdziwy hit!. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto Monte to pyszny, rozpływający się w ustach wypiek, który w smaku bardzo przypomina znany deser. Trzy warstwy ciasta to kakaowy biszkopt, orzechowo-czekoladowa masa i lekki, śmietankowy krem. Twoi bliscy będą zachwyceni. Przekonaj się, jakie jest smaczne i wypróbuj przepis na ciasto Monte.

W skrócie:

Ciasto monte, z wyśmienitym orzechowo-czekoladowym kremem z pewnością posmakuje każdemu. Jest delikatne, lekko słodkie i bardzo łatwe do przygotowania. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki przysmak. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu, ponieważ warstwy kremu muszą schłodzić się w lodówce. Ważne, by do kremu dodać drobno posiekane orzechy laskowe. Możesz włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem, to znacznie przyspieszy pracę.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto monte.

Przepis na ciasto monte

czas przygotowania: około 2 godziny
porcja: na blachę 23x28 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:
ciasto:

  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

krem orzechowo-czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 25 g masła,
  • 100 g orzechów laskowych drobno posiekanych,
  • 3 łyżki cukru pudry, jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, to można pominąć,

krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Jak zrobić ciasto monte?

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao
  3. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem.
  4. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  5. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka oraz mąkę z kakao.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
  7. Ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  8. Zrób krem orzechowo-czekoladowy: roztop czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, a następnie do dużej miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier, zmiksuj na gęsty krem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj i na koniec wysyp orzechy i wymieszaj.
  9. Posmaruj wystudzone ciasto kremem orzechowo-czekoladowym, wygładź i schowaj do lodówki na minimum 20 minut.
  10. Zrób krem śmietankowy: do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier, zmiksuj na gęsty krem.
  11. Posmaruj schłodzone ciasto śmietankowym kremem i wygładź. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 20 minut.
Pyszne ciasto monte z kremem to prawdziwy hit!. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto Monte. Przepis na wyśmienite ciasto z pysznym orzecho...

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!