Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zjawiskowe ciasto z kremem i bezą. Ten wypiek zrobią nie tylko synowe

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto zemsta teściowej to pyszne połączenie bezy, kremu i wiśni. Musisz spróbować! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto zemsta teściowej to pyszne połączenie bezy, kremu i wiśni. Musisz spróbować! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto zemsta teściowej jest pyszne, kruche i pełne słodyczy. Skąd ta przewrotna nazwa? Podobno jakaś teściowa dodała kiedyś do ciasta dla zięcia – w ramach zemsty – niewydrylowane wiśnie. Do dziś nie wiadomo, jak było naprawdę. Jedno jest pewne – zemsta teściowej robi wrażenie. Wypróbuj nasz przepis na to wyśmienite ciasto z wiśniami, waniliowym kremem oraz z bezą i migdałami. Sprawdź, jak zrobić zemstę teściowej.

W skrócie

Szukasz przepisu na smaczny, słodki wypiek, który zachwyci gości? Polecamy ciasto zemsta teściowej. To popularny na blogach kulinarnych deser, doceniany nie tylko za boski smak, ale i za chwytliwą nazwę (tutaj znajdziecie więcej potraw z zaskakującymi nazwami). Mamy dla Ciebie przepis na to pyszne ciasto. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, jednak efekt jest tego wart. Możesz zrobić je z wiśni mrożonych lub latem ze świeżych.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto zemsta teściowej:

Ciasto zemsta teściowej – przepis na podwieczorek

Liczba porcji: 10-12 sztuk,
Czas przygotowania: ok. 3 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 5 żółtek,

  • 250 g masła,

  • 3 łyżki cukru,

  • 16 g cukru waniliowego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Beza:

  • 5 białek,

  • 1 szklanka cukru,

  • 4 łyżki płatków migdałowych.

    Warstwa wiśniowa:

  • 400 g mrożonych wiśni bez pestek,

  • 2 galaretki wiśniowe,

  • 700 ml wody,

  • 100 ml soku z wiśni (po odsączeniu wiśni).

    Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%,

  • 500 g serka mascarpone,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 16 g cukru waniliowego.

Jak zrobić ciasto zemsta teściowej?

  1. Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Dodaj sok z wiśni i odstaw, by wystygła.
  2. Następnie rozdziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych naczyń.
  3. Zrób kruche ciasto: posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zagnieć szybko ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 15 minut.
  5. Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  7. Czekając na ciasto, ubij bezę z białek, dodając stopniowo cukier.
  8. Rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsmaruj delikatnie bezę i posyp płatkami migdałowymi.
  9. Piecz drugi blat przez 15 minut w 170 stopniach Celsjusza, a następnie przykryj ciasto z wierzchu papierem do pieczenia i piecz dalej przez 25 minut.
  10. Do chłodnej galaretki wrzuć wiśnie. Schowaj całość do lodówki, kontrolując, by nie zsiadła się za mocno.
  11. Na pierwszy blat wylej tężejącą galaretkę z wiśniami. Schowaj do lodówki.
  12. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i szybko wymieszaj na gładki krem.
  13. Wyłóż krem na galaretkę, a całość przykryj ciastem z bezą.
  14. Ciasto schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  15. Ciasto zemsta teściowej gotowe. Życzymy smacznego!

Nasza rada: Jeśli nie chcesz dodawać serka mascarpone, ubij 500 ml śmietanki 36 proc. z 2 łyżkami cukru pudru, wanilią i np. fixem do śmietany.

Zobacz także:Karnawałowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek. Prosty przepis na znakomity deser dla całej rodziny

Pochodzenie nazwy

Skąd nazwa ciasta zemsta teściowej? Być może była to słodka zemsta na synowej, by pokazać, jakie pyszne wypieki potrafi przygotować. Inne popularne na blogach kulinarnych wytłumaczenie mówi o tym, że ciasto jest zemstą, jaką przygotowała teściowa dla zięcia, podając mu kawałek z wiśniami z pestką. Oczywiście my polecamy użyć wiśni wydrylowanych.

Zobacz także: Przepis na lemon curd

Ciasto zemsta teściowej to pyszne połączenie bezy, kremu i wiśni. Musisz spróbować! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zja...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie