W skrócie:
Domowe ciasta cynamonowe mają wiele wersji. Polecam szybkie, puszyste ciasto cynamonowe przygotowane na zmielonych orzechach. Robię je na ubitych z cukrem białkach, proszku do pieczenia i cynamonu w proszku. Takie ciasto możesz podawać z kremem orzechowo-czekoladowym, polać lukrem cytrynowym lub posmarować konfiturą malinową. Poznaj przepis na wilgotne ciasto cynamonowe do popołudniowej kawy.
Ciasto cynamonowe – przepis ze zmielonymi orzechami
Liczba porcji: na 16-20 kromek.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 45 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
150 g zmielonych migdałów (lub mieszanki nerkowców, migdałów i orzechów laskowych),
50 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
3 jajka.
Jak zrobić ciasto cynamonowe?
Sposób przygotowania:
Na początku rozdziel żółtka od białek.
Do metalowej miski robota kuchennego wlej białka i wsyp cukier.
Ubijaj na średnich obrotach, aż do momentu podwoją objętość.
Następnie zmniejsz obroty urządzenia i dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej wszystkie suche składniki i dodaj zmielone orzechy i wymieszaj.
Suche składniki dodaj do ubitych jajek.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na ciasto cynamonowe i delikatnie ostukaj, aby usunąć powietrze.
Ciasto cynamonowe w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut. Sprawdź upieczenie ciasta przy pomocy suchego patyczka.
Upieczone ciasto cynamonowe wystaw na metalową kratkę i odstaw do wystudzenia w formie.
Po ostudzeniu możesz polać je rozpuszczoną czekoladą.
Niech ten prosty przepis będzie bazą do eksperymentowania z dodatkami. Świetnie sprawdza się dżem brzoskwiniowy lub posiekane suszone owoce moreli. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
