Zmiel orzechy, ubij białka i zrób puszyste ciasto cynamonowe do kawy. O ten przepis poproszą cię koleżanki. Znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Puszyste ciasto cynamonowe zrobisz ze zmielonymi migdałami i orzechami laskowymi.
Puszyste ciasto cynamonowe zrobisz ze zmielonymi migdałami i orzechami laskowymi. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na szybki deser do kawy? Wypróbuj przepis na ciasto cynamonowe ze zmielonymi orzechami. Do tej bazy możesz dodać pokrojone w kostkę kwaśne jabłka, posiekaną czekoladę lub suszone owoce. Po upieczeniu polecam ozdobić je polewą czekoladową. Poznaj przepis na puszyste ciasto czekoladowe dla całej rodziny.

W skrócie:

Domowe ciasta cynamonowe mają wiele wersji. Polecam szybkie, puszyste ciasto cynamonowe przygotowane na zmielonych orzechach. Robię je na ubitych z cukrem białkach, proszku do pieczenia i cynamonu w proszku. Takie ciasto możesz podawać z kremem orzechowo-czekoladowym, polać lukrem cytrynowym lub posmarować konfiturą malinową. Poznaj przepis na wilgotne ciasto cynamonowe do popołudniowej kawy.

Ciasto cynamonowe – przepis ze zmielonymi orzechami

Liczba porcji: na 16-20 kromek.

Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 45 minut pieczenia).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g zmielonych migdałów (lub mieszanki nerkowców, migdałów i orzechów laskowych),

  • 50 g mąki pszennej,

  • 50 g cukru,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • szczypta soli,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,

  • 3 jajka.

Jak zrobić ciasto cynamonowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozdziel żółtka od białek.

  2. Do metalowej miski robota kuchennego wlej białka i wsyp cukier.

  3. Ubijaj na średnich obrotach, aż do momentu podwoją objętość.

  4. Następnie zmniejsz obroty urządzenia i dodawaj po jednym żółtku.

  5. Przesiej wszystkie suche składniki i dodaj zmielone orzechy i wymieszaj.

  6. Suche składniki dodaj do ubitych jajek.

  7. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na ciasto cynamonowe i delikatnie ostukaj, aby usunąć powietrze.

  8. Ciasto cynamonowe w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut. Sprawdź upieczenie ciasta przy pomocy suchego patyczka.

  9. Upieczone ciasto cynamonowe wystaw na metalową kratkę i odstaw do wystudzenia w formie.

  10. Po ostudzeniu możesz polać je rozpuszczoną czekoladą.

Niech ten prosty przepis będzie bazą do eksperymentowania z dodatkami. Świetnie sprawdza się dżem brzoskwiniowy lub posiekane suszone owoce moreli. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni