Pyszna kanapka dla niejadka. Monte Cristo zrobisz z serem i szynką. Zarumieniona na maśle jest chrupiąca i dosłownie rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kanapka Monte Cristo znana jest głównie z połączenia wytrawnych i słodkich smaków. Proponuję jednak całkowicie wytrawną wersję. Chrupiące kromki chleba z roztopionym serem maczane w jajku to zniewalająca zmysły prosta propozycja śniadaniowa. To idealny pomysł na szybki, treściwy posiłek, który doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację.

W skrócie:

Do kanapki Monte Cristo można dodać odrobinę bekonu, a nawet połączyć kilka rodzajów wędlin w jednej kanapce. Jeśli zamiast szynki dodasz plasterki wędzonego indyka, to otrzymasz kanapkę Monte Carlo. Ponadto wiele osób jest zaskoczonych dodatkiem cukru pudru do wytrawnej kanapki.

Jednak prawdziwy szok możesz przeżyć jedząc kanapkę Monte Cristo z... dżemem truskawkowym. Jeśli masz ochotę na połączenie wytrawnej kanapki ze słodkim dżemem, to wybierz ten z kwaśnych owoców. Szczególnie polecam konfiturę żurawinową, agrestową lub dżem z pigwy. Taka konfitura będzie znakomicie kontrastować ze smakiem mięsa i sera.

Domowa kanapka Monte Cristo to idealna propozycja na śniadanie.
Domowa kanapka Monte Cristo to idealna propozycja na śniadanie.
Anna Daniluk

Kanapka Monte Cristo – przepis na wytrawne śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15-20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kromki chleba np.: tostowego,

  • 4 plasterki sera żółtego np.: gruyère lub cheddar,

  • 4 plasterki szynki,

  • 1-2 jajka,

  • 50 ml mleka,

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy np.: dijon,

  • 1 łyżeczka majonezu,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • masło do smażenia,

  • do podania: ogórek pokrojony w słupki.

Jak zrobić kanapkę Monte Cristo?

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj cztery kromki chleba cienką warstwą musztardy dijon i majonezu.

  2. Na każdą z tych kromek połóż plasterek sera i plasterek szynki. Przykryj drugą kromką chleba, tworząc kanapkę.

  3. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu i tymianku.

  4. Każdą kanapkę namocz w masie jajecznej, upewniając się, że chleb dobrze wchłania płyn z obu stron.

  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej masło.

  6. Smaż kanapki z obu stron przez około 3-4 minuty, aż staną się złociste, chrupiące i ser wewnątrz się roztopi.

  7. Gotową kanapkę Monte Cristo przekrój skośnie na trójkąty i podawaj z ogórkami pokrojonymi w słupki.

  8. Aby kanapka była smaczniejsza, dodaj do niej świeże listki szpinaku.

Warto wspomnieć, że kanapka Monte Cristo jest podobna to francuskiej kanapki croque monsieur. Jednak francuska przekąska, zrobiona jest z użyciem sosu beszamelowego. W każdej z tych wersji będzie smakowitą przekąską. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Monisia
Jutro na pewno sobie taką kanapeczke na patelni kohersen zrobie na śniadanko
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni