W skrócie
Owoce są prostym sposobem na dostarczenie organizmowi wody, witamin i substancji mineralnych. Wiele z nich jest znakomitym źródłem potasu, magnezu i witaminy C. Dostarczanie witamin i substancji odżywczych jest szczególnie ważne, aby uniknąć odwodnienia, bólu głowy i drgania mięśni. Pamiętajmy, że substancje odżywcze w tym cukier, są łatwo wchłaniane przez człowieka. Dlatego osoby z cukrzycą powinny wybierać te mniej słodkie owoce w ramach deseru. Zaproponowane przez nas dania będą świetną przekąską na lato.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepisy z owocami
Przepisy z owocami lata
W sezonie owocowym nie trzeba długo szukać inspiracji do gotowania. Wystarczy pokroić owoce na orzeźwiającą sałatkę albo dodać jabłko lub gruszkę jako zaskakujący składnik kanapki z wędliną. Najczęstszymi owocami, które można dodać do sałatki na słodko lub wytrawnie są:
- truskawki,
- maliny,
- brzoskwinie,
- morele,
- jabłka,
- gruszki,
- arbuzy,
- jeżyny.
W tym miejscu warto wspomnieć o zupach owocowych. Zupa wiśniowa zabielona śmietanką i podawana z makaronem lub pokrojonym w paski naleśnikami była przepisem na letni obiad, lub podwieczorek. Według babcinych sposobów taka zupa podawana była często ze słodką bułką lub chałką.
Czytaj także:
Co zrobić z owocami?
Owoce są niezwykle uniwersalne w przygotowaniu. W naszej galerii możecie się przekonać, że nadają się do zrobienia sałatki z truskawkami i rukolą, koktajli, zup, ciast i deserów. A nawet domowych napojów. Doskonałym przykładem jest lemoniada truskawkowa. Wystarczy połączyć je w zaproponowany przez nas sposób, aby cieszyć się doskonałym smakiem.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?