Jak wybrać dojrzałego arbuza? Z tym sposobem znajdziesz słodki owoc na lato. Sprawdź, czy można jeść pestki z arbuza

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wybranie arbuza wcale nie jest trudne. Należy kierować się kilkoma zasadami. Kliknij obrazek, aby dowiedzieć się więcej.
Wybranie arbuza wcale nie jest trudne. Należy kierować się kilkoma zasadami. Kliknij obrazek, aby dowiedzieć się więcej. jchizhe / gettyimages.com
Jedzenie arbuza jest doskonałym wyborem na upalne dni. Przede wszystkim dlatego, że jest soczysty i niskokaloryczny. Najczęściej w sklepach spotykamy arbuzy o jasnej lub ciemnozielonej, lub skórce. W jaki sposób sprawdzić, czy arbuz jest słodki i dojrzały? Podpowiadany, jak wybrać najlepszego arbuza spośród wielu i czy można jeść pestki.

W skrócie

W kalendarzu dni nietypowych Dzień Arbuza przypada 3 sierpnia. To znakomita okazja, aby docenić ten owoc, przyrządzając sałatkę z arbuza, rukoli i fety albo niskokaloryczny koktajl. Zainspirowani wyglądem owocu możecie wypróbować przepis na wyśmienite ciasto arbuz. Podpowiadamy, jak wybrać dojrzały owoc.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć, jak wybrać najlepszego arbuza

Arbuz – właściwości odżywcze

Arbuz inaczej nazywany jest kawonem. Owoc pochodzi z Azji, ale świetnie przyjął się w Europie. Arbuz składa się nawet w 90% z wody. Po schłodzeniu w lodówce staje się zdrową przekąską na lato. Poza wodą arbuz dostarcza także dużej ilości cukru, witamin i minerałów, np.:

  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy K,
  • kwasu foliowego.

Jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały i słodki?

Ciemno- czy jasnozielony? Zarówno jeden, jak i drugi owoc może być równie słodki. Jeśli nie zamierzamy zjeść arbuza od razu, to lepiej kupić cały owoc. W sklepie można dostać kawałki pokrojone w ćwiartki przeznaczone do szybkiego spożycia. Aby mieć pewność, że arbuz będzie dojrzały, należy spojrzeć na spód owocu. A właściwie na białą plamę na dole arbuza. Im większa i ciemniejsza, tym owoc będzie słodszy.

Kształt arbuza a jego smak

Kolejną wskazówką potrzebną przy wyborze arbuza jest jego kształt. Okrągły arbuz będzie smaczniejszy niż ten podłużny. Te ostatnie będą wodniste w smaku. Ważne jest też przyjrzenie się porowatej skórce. Jeśli jest matowa i wyraźnie upstrzona brązowymi żyłkami, to znak, że owoc będzie słodki i dojrzały. Lepiej unikać owoców o gładkiej, lśniącej powierzchni.

Czy można jeść pestki arbuza?

Smakosze arbuzów dzielą się na tych, którzy jedzą miąższ owocu w całości, z pestkami, i na tych, którzy się ich pozbywają. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zjadać. Ważne, by nie przesadzić. Pestki z arbuza mają około 560 kalorii w 100 gramach, więc są dość kaloryczną przekąską.

Warto też pamiętać, że pestki z arbuza to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je jeść w podobny sposób jak pestki z dyni lub pestki słonecznika. W pestkach arbuza znajduje się m.in.:

  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo.

Zastosowanie pestek z arbuza

Przygotowując w domu sałatki ze świeżych warzyw, można je wzbogacić dodatkiem łyżki pestek arbuza. Wykorzystuje się je również do dekoracji zup-kremów, a także jako składnik słodkich lub wytrawnych owsianek. W kuchni afrykańskiej pestki z arbuza dodaje się jako zagęstnik do potraw.

Wybranie arbuza wcale nie jest trudne. Należy kierować się kilkoma zasadami. Kliknij obrazek, aby dowiedzieć się więcej.

Jak wybrać dojrzałego arbuza? Z tym sposobem znajdziesz słod...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!