Co podać na Wielkanoc? Przepis na zdrową sałatkę z zieleniny od Lucyny Ćwierczakiewiczowej z XIX wieku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pokrzywa była składnikiem zieleniny proponowanej przez Lucynę Ćwierczakiewiczową. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć oryginalny przepis.
Pokrzywa była składnikiem zieleniny proponowanej przez Lucynę Ćwierczakiewiczową. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć oryginalny przepis. Janusz Wójtowicz/Polska Press
Udostępnij:
W czasie Wielkanocy oprócz zup, pasztetów i ciast coraz częściej można spotkać różne sałatki. Tradycyjnie przyrządza się sałatkę jarzynową. W XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” proponowała sięgnąć po sałatkę z zieleniny. Sprawdziliśmy, z czego składała się dawna receptura.

W skrócie

Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?

Lucyna Ćwierczakiewicz urodziła się w 1826 roku. Pisała poradniki i książki kucharskie w XIX wieku. Celem jej pracy było edukowanie gospodyń domowych, które chciały smacznie, ale też oszczędnie gotować. Lucyna Ćwierczakiewiczowa była niezależną finansowo, bogatą kobietą, która lubiła bywać w towarzystwie mieszczańskim. Niektórzy uważali, że jej oszczędność i zgromadzony majątek wynikał ze skąpstwa. Liczne dodruki książek kucharskich sprawiały, że autorka mogła kupić sobie niejedną posiadłość ziemską.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Sałatka do obiadu - przepis na zieleninę

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć miejsca na domową sałatkę. W książce „365 obiadów za 5 złotych” nie uświadczymy typowego przepisu na sałatkę jarzynową. Najbliższa znanym nam dodatkom do obiadu jest tak zwana zielenina. Lucyna Ćwierczakiewiczowa korzystała między innymi z młodych liści warzyw. Najlepiej z tego przepisu korzystać w kwietniu i maju, gdy pojawiają się młode liście pokrzywy. Przepis podajemy zgodnie z pisownią oryginalną.

Składniki zieleniny:

  • lebioda
  • pokrzywa
  • młoda kapusta
  • szpinak
  • słonina
  • wędzonka
  • kasza jęczmienna

Przygotowanie zieleniny

Młodą lebiodę, pokrzywę, lub liście młodej kapusty, wrzucić na gorącą wodę jak szpinak, potem usiekać, gdy zmiękną, wziąść dużo słoniny usmażyć, włożyć zieleninę, osolić, wlać trochę smaku z wędzonki, wymieszać z kaszą jęczmienną osobno na gęsto ze słoniną ugotowaną, poddusić razem i podać na stół, obłożywszy wędzonką gorącą, w podłużne wązkie kawałki krajaną.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie