Co możesz zrobić z młodej kapusty? Przedstawiamy 9 prostych przepisów na pyszne sezonowe dania na obiad. Zrobisz je bez wysiłku

Pora na młodą kapustę! Polecamy 9 przepisów na pyszne, sezonowe dania z młodą kapustą.
Pora na młodą kapustę! Polecamy 9 przepisów na pyszne, sezonowe dania z młodą kapustą. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłów na łatwy, ale smaczny i sycący obiad? Polecamy 9 przepisów na sezonowe dania z młodą kapustą. To m.in. wyśmienity bigos z młodej kapusty, zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym oraz błyskawiczna surówka z młodej kapusty. Wszystkie potrawy są łatwe do przygotowania i z pewnością posmakują każdemu. Przekonaj się i wypróbuj nasze przepisy.

Spis treści

Sezonowe dania na obiad

Wiosna to początek sezonu na młodą kapustę, która jest bardzo delikatna i aromatyczna. To pyszne i zdrowe warzywo idealnie sprawdza się do przygotowania lekkich potraw na ciepłe dni. Mamy dla ciebie 9 polecanych dań z młodej kapusty. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak go wykonać. Gwarantujemy, że znajdziesz na naszej liście swojego faworyta. Koniecznie wypróbuj.

Polecane przepisy z młodej kapusty:

  1. Tradycyjny kapuśniak z ziemniakami
  2. Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym
  3. Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem
  4. Tradycyjne gołąbki
  5. Kapusta zasmażana z boczkiem
  6. Łazanki z młodą kapustą
  7. Surówka z młodej kapusty i ogórka z winegretem
  8. Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z sosem jogurtowym
  9. Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki

Właściwości kapusty — na co pomaga i ile ma kalorii

Kapusta to bardzo zdrowe i pyszne warzywo. Młoda, kupowana od wiosny do końca lata, ma niepowtarzalny smak. Jest delikatna, chrupiąca i aromatyczna. Zdecydowanie warto wprowadzić ją do naszej diety.

Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Kapusta jest warzywem niskokalorycznym — w 100 g produktu jest jedynie 40 kcal.

Jak ugotować młodą kapustę?

Młoda kapusta jest delikatna i bardzo łatwa do przygotowania. Można jeść ją na surowo, polaną sosem na bazie oliwy, jogurtu czy śmietany. Jest także bardzo łatwa do ugotowania i nie wymaga długiej obróbki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Gotowanie młodej kapusty:

  • Poszatkuj młodą kapustę i przełóż do garnka.
  • Zalej wodą do połowy wysokości kapusty.
  • Dodaj szczyptę soli i zagotuj.
  • Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu.
  • Po około 12 minutach kapusta powinna być już miękka.

Gotowaną młodą kapustę można doprawić podsmażoną cebulką lub boczkiem i posypać świeżym koperkiem. By ją nieco zagęścić, dodaj odrobinę zasmażki — podsmaż masło z mąką i wymieszaj z kapustą.

Jakie przyprawy pasują do dań z kapustą?

Delikatny smak młodej kapusty warto doprawić świeżymi ziołami. Do surówek i sałatek w szczególności polecamy koperek i natkę pietruszki.

Do dań z młodą kapustą na ciepło warto dodać:

  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kminek,
  • majeranek

Kapustę warto doprawić także świeżym czosnkiem lub podsmażoną cebulką.

Czytaj także: Domowe kimchi z młodej kapusty. Odkryj wyjątkowy przepis na pikantną kiszonkę

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni