Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Pomysłowy przepis na obiad dla zabieganych. Pożywny posiłek w kilka chwil

Katarzyna Puczyńska
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Lubicie gołąbki, ale brakuje wam czasu na przygotowanie? Mamy dla was wersję bez zawijania. To smaczne i proste do zrobienia danie z mięsa mielonego i kapusty. W przeciwieństwie do tradycyjnych, zawijanych gołąbków, te nazywa się fałszywymi albo gołąbkami dla leniwych. Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak łatwo je zrobić i wypróbuj nasz przepis na fałszywe gołąbki w sosie pomidorowym.

W skrócie

Mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, które w smaku bardzo przypominają tradycyjną wersję tego dania. Wystarczy do mięsnego farszu dodać posiekaną kapustę, cebulę i przyprawy, a całość ugotować w pomidorowym sosie. Tak przygotowane fałszywe gołąbki możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Liczba porcji: na ok. 14 gołąbków
Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 700 g kapusty pekińskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 łyżki mąki pszennej + mąką do obtoczenia gołąbków,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Posiekaj kapustę pekińską, posyp szczyptą soli i odstaw na bok.
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor.
  3. Zmiel mięso w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
  4. Dodaj do mięsa kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.
  5. Wyrób mięso rękami, aż będzie gładkie i zwarte.
  6. Podziel ciasto na 14 części, uformuj z nich kotlety i obtocz w mące pszennej.
  7. Rozgrzej olej na patelni.
  8. Obsmaż każdego gołąbka i przełóż do dużego garnka.
  9. Zalej gołąbki wrzątkiem (tak, by były przykryte), dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek granulowany.
  10. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  11. Wyjmij kotlety z wody i przełóż do drugiego naczynia.
  12. Do wody dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  13. W małej miseczce rozmieszaj mąkę pszenną z zimną wodą i wlej do pomidorowego sosu. Dokładnie wymieszaj.
  14. Dopraw sos do smaku np. solą, pieprzem lub cukrem.
  15. Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 minut, na małym ogniu. Gotowe!

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to znane i popularne danie, które przygotowuje się, zawijając mięsny farsz w liście kapusty. Przepis ten wymaga czasu i wprawy, by gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.

Najczęściej do mięsa dodaje się:

  • ryż,
  • kaszę,
  • cebulę,
  • grzyby,

Wypróbuj także przepis na gołąbki z młodej kapusty:

Skąd nazwa „gołąbki"?

Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, „nazwa GOŁĄBKI jako nazwa potrawy właściwa jest wielu językom słowiańskim: czeskie i słowackie »holubce«, ukraińskie »голубці«, białoruskie »галубцы́«, rosyjskie »голубцы«. Pochodzenie nazwy GOŁĄBKI jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy potrawę wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc GOŁĄBKI byłyby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości (cokolwiek to znaczy). Inni badacze są zdania, że GOŁĄBKI jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty”.

Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Pomysłowy przepis...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Może pora na nową patelnię?

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
Pychota, a jak jeszcze popija się to Perłą, to jest jeszcze lepsze.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni