W skrócie
Mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, które w smaku bardzo przypominają tradycyjną wersję tego dania. Wystarczy do mięsnego farszu dodać posiekaną kapustę, cebulę i przyprawy, a całość ugotować w pomidorowym sosie. Tak przygotowane fałszywe gołąbki możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Przepis na gołąbki bez zawijania
Liczba porcji: na ok. 14 gołąbków
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 700 g kapusty pekińskiej,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 3 łyżki mąki pszennej + mąką do obtoczenia gołąbków,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania krok po kroku?
Przygotowanie:
- Posiekaj kapustę pekińską, posyp szczyptą soli i odstaw na bok.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor.
- Zmiel mięso w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
- Dodaj do mięsa kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.
- Wyrób mięso rękami, aż będzie gładkie i zwarte.
- Podziel ciasto na 14 części, uformuj z nich kotlety i obtocz w mące pszennej.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Obsmaż każdego gołąbka i przełóż do dużego garnka.
- Zalej gołąbki wrzątkiem (tak, by były przykryte), dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek granulowany.
- Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
- Wyjmij kotlety z wody i przełóż do drugiego naczynia.
- Do wody dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- W małej miseczce rozmieszaj mąkę pszenną z zimną wodą i wlej do pomidorowego sosu. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sos do smaku np. solą, pieprzem lub cukrem.
- Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 minut, na małym ogniu. Gotowe!
Zobacz także: Jak zagęścić sos? 10 niezawodnych sposobów.
Tradycyjne gołąbki
Gołąbki to znane i popularne danie, które przygotowuje się, zawijając mięsny farsz w liście kapusty. Przepis ten wymaga czasu i wprawy, by gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.
Najczęściej do mięsa dodaje się:
- ryż,
- kaszę,
- cebulę,
- grzyby,
Wypróbuj także przepis na gołąbki z młodej kapusty:
Skąd nazwa „gołąbki"?
Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, „nazwa GOŁĄBKI jako nazwa potrawy właściwa jest wielu językom słowiańskim: czeskie i słowackie »holubce«, ukraińskie »голубці«, białoruskie »галубцы́«, rosyjskie »голубцы«. Pochodzenie nazwy GOŁĄBKI jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy potrawę wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc GOŁĄBKI byłyby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości (cokolwiek to znaczy). Inni badacze są zdania, że GOŁĄBKI jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty”.
Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: