Wiosenna młoda kapusta z białym winem i makiem. Odkryj przepis na prosty obiad. Zwyciężczyni Masterchefa dzieli się patentem na warzywo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dominika Wójciak proponuje podawać młodą kapustę w kreatywny sposób np.: dusząc na białym winie.
Dominika Wójciak proponuje podawać młodą kapustę w kreatywny sposób np.: dusząc na białym winie. materiały prasowe wydawnictwo Pascal/Dominika Wójciak
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przekonuje, że młoda kapusta może mieć wiele zastosowań. Wśród nich pokazała przepis na duszoną kapustę z winem i makiem. Zobacz, jak przyrządzić młodą kapustę w mistrzowski sposób.

W skrócie

Dominika Wójciak ma wiele pomysłów na zagospodarowanie w kuchni wiosennych warzyw. Wśród nich jest młoda kapusta. Zwyciężczyni kulinarnego show stwierdziła we wstępie do przepisu, że w sezonie mogłaby jeść młodą kapustę od rana do wieczora. Na początek sięga po tradycyjny przepis na młodą kapustę z koprem i śmietanką, a potem puszcza wodze fantazji. Dominika Wójciak zdradziła, że najtrudniejszą częścią przepisu na młodą kapustę jest jej szybkie poszatkowania. Pozostałe czynności nie wymagają wiele pracy ani czasu. Zobacz przepis na duszoną młodą kapustę z makiem na białym winie.

Duszona młoda kapusta z białym winem i makiem – przepis na wiosnę

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 młoda biała kapusta lub kapusta włoska,
  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki maku,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (możesz zastąpić sokiem z ½ cytryny),
  • 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić duszoną młodą kapustę?

Przygotowanie:

  1. Zewnętrzne liście kapusty wyrzuć. Kapustę umyj i poszatkuj lub pokrój na cienkie paski.
  2. W garnku z pokrywką rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
  3. Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
  4. Dodaj czosnek starty trzonkiem noża z odrobiną soli na pastę oraz mak.
  5. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
  6. Dodaj kapustę, posól ją, by szybciej zmiękła.
  7. Starannie wymieszaj i przykryj pokrywką.
  8. Po 10 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj wino i przecier pomidorowy albo sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  9. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut, aż kapusta będzie miękka, a płyn niemal całkiem odparuje.
  10. Wtedy dodaj śmietankę.
  11. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, wmieszaj posiekane zioła.

Czytaj także przepis na gołąbki z młodej kapusty:

Sposób podania duszonej młodej kapusty

Dominika Wójciak zachęca, aby danie podawać od razu z kromką ulubionego chleba na zakwasie lub z młodymi gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem. Młodą duszoną kapustę można też zajadać z pszenno-razową bagietką. Danie świetnie smakuje także z niepaloną kaszą gryczaną.

„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” – przepisy z młodą kapustą

Laureatka programu „MasterChef” zaproponowała też przepisy na orientalną nutę. Miłośnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni przepisem na kimchi z młodej kapusty z dodatkiem czosnku niedźwiedziego oraz zupą pho z kapustą i pieczarkami. Każdy z nich charakteryzuje się pikantnym smakiem i intensywnym aromatem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni