Ciasto Pychotka na dużą blachę. Przepis na wyjątkowy rarytas na święta i nie tylko. Fenomenalne ciasto z kremem, bezą i powidłami śliwkowymi

Katarzyna Puczyńska
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone wyśmienitym, waniliowo-śmietankowym kremem. Całość dopełniają nieco kwaśne powidła śliwkowe. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto pychotka.

W skrócie

Ciasto pani Walewska to wyjątkowy przysmak. Jego nazwa prawdopodobnie nawiązuje do polskiej arystokratki, w której zakochał się Napoleon Bonaparte. U mnie w domu znane jest jednak głównie pod drugą, równie często używaną nazwą – pychotka. Ten warstwowy smakołyk łączy w sobie wszystko, co najlepsze: kruche ciasto, delikatną bezę, orzechy, powidła śliwkowe i waniliowo-śmietankowy krem. Pychotka pięknie prezentuje się na stole i z pewnością posmakuje wszystkim.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ciasta Pychotka, znanego jako pani Walewska

Ciasto można określić jako trudne do zrobienia, jednak tylko za pierwszym razem. Warto dokładnie czytać przepis, wskazówki i realizować je krok po kroku.

Przepis na ciasto pychotka

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja na dużą blaszkę (25x33)
Poziom trudności: trudne

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

beza:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 10 łyżek powideł śliwkowych,
  • pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich,

krem:

  • 5 żółtek,
  • 500 ml mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g) lub 1 duża łyżka esencji waniliowej,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 200 g masła miękkiego.
  • aromat śmietankowy.

Zobacz także: Puszysta babka wielkanocna. Sprawdź tradycyjny przepis

Jak zrobić ciasto pychotka?

  1. Zacznij od zrobienia kruchego ciasta: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia, całość zagnieć, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj około 10 minut.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj bezę jeszcze tylko minutę.
  4. Włącz piekarnik i ustaw 170 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół.
  6. Pierwszą część rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj powidłami, posyp płatkami migdałowymi i wyłóż na nie połowę bezy.
  7. Piecz ciasto przez około 30 minut.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki.
  9. Przygotuj i upiecz tak samo drugą porcję ciasta.
  10. Możesz już robić krem: żółtka delikatnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, tylko tyle, by cukier się rozpuścił, dodaj mąkę pszenną oraz pół szklanki mleka i zmieszaj, by nie było grudek.
  11. Resztę mleka zagotuj, zestaw z ognia i mieszając wlewaj jajeczną masę.
  12. Ponownie ustaw całość na małym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje i zagotuje się.
  13. Gotuj masę 2 minuty, mieszając, by się nie przypaliła.
  14. Gotową masę przełóż do miski i wystudź – przemieszaj całość co jakiś czas.
  15. Na koniec utrzyj masło, dodawaj stopniowo przestudzoną masę i wlej aromat śmietankowy.
  16. Ciasto posmaruj kremem i przykryj drugim blatem ciasta. Gotowe.
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto Pychotka na dużą blachę. Przepis na wyjątkowy rarytas...

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo.!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni