Najlepsza babka wielkanocna do święconki. Tradycyjny przepis na puszyste ciasto. Oto dostojna babka idealna do koszyczka

Drożdżowa babka wielkanocna to pyszny i tradycyjny świąteczny przysmak. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowa babka wielkanocna to pyszny i tradycyjny świąteczny przysmak. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej drożdżowej babki, jednego z najbardziej tradycyjnych ciast w polskiej kuchni. Mam dla ciebie dokładny przepis, w którym krok po kroku pokażę ci, jak przygotować idealną babkę. Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje wyśmienicie. Wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na babkę wielkanocną.

W skrócie:

Mamy dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami. Jest delikatna, puszysta i apetycznie pachnie masłem. Słodyczy dodaje jej doskonały cytrynowy lukier. Możesz także udekorować ją skórką pomarańczową czy płatkami migdałowymi. Przygotowanie tego ciasta nie należy do ekspresowych, ale warto poświęcić na nie więcej czasu, by móc cieszyć się domowym wypiekiem.

Zobacz w galerii, jak zrobić babkę wielkanocną

Babka wielkanocna - przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas pieczenia.
Liczba porcji: na 2 babki.
Poziom trudności: średni.

Składniki:
Wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 6 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • około 50 g rodzynek,
  • lukier cytrynowy (szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny).

Jak zrobić babkę wielkanocną?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Czekając aż drożdże wyrosną, utrzyj żółtka z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym, aż będą jasne.
  3. Rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. Odmierz porcję mleka i lekko podgrzej.
  4. Rodzynki sparz wrzątkiem, osusz i posyp łyżką mąki.
  5. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli.
  6. Teraz należy zacząć wyrabiać ciasto. Najpierw wyrabiaj je rękami, przez ok. minutę aż składniki się połączą.
  7. Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto rękami tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski. Może to zająć nawet 5-10 minut (jeśli masz mikser planetarny, to warto z niego skorzystać).
  8. Na koniec dodaj oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiaj.
  9. Przykryj ciasto ściereczką lub przykryj całą miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  10. Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość.
  11. Dwie średniej wielkości foremki na babkę dokładnie natłuść, najlepiej posmaruj je rozpuszczonym masłem za pomocą ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka.
  12. Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do natłuszczonych foremek.
  13. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  14. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
  15. Wstaw babki do piekarnika i po ok. 5 minut zwiększ temperaturę na 180 stopni.
  16. Piecz babki drożdżowe przez 45 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
  17. Gotową babkę wielkanocną wyjmij z formy zaraz po upieczeniu i odstaw do przestudzenia.
  18. Przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i łyżeczką wrzątku. Ilość cukru pudru i cytryny dobierz według uznania np. 1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka wrzątku.

Podstawowe zasady przygotowania ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe jest pysznym i aromatycznym wypiekiem, ale nie należy do najłatwiejszych. Zebraliśmy dla ciebie kilka wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie wielkanocnej babki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sekrety udanej babki wielkanocnej:

  • Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Mleko warto delikatnie podgrzać.
  • Zawsze rozpoczynaj przepis od przygotowania zaczynu: drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto drożdżowe należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne.
  • Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, nie należy przyśpieszać czy pomijać tego etapu.
  • Ciasto do wyrośnięcia odstaw przykryte ściereczką lub folią spożywczą, najlepiej w ciepłe miejsce.
  • Po przełożeniu ciasta do formy znów musimy dać mu czas podrosnąć.

Zobacz także: Tradycyjna babka marmurkowa na Wielkanoc. Przepis na wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Fenomenalny sposób na dwukolorowy wypiek

Drożdżowa babka wielkanocna to pyszny i tradycyjny świąteczny przysmak. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsza babka wielkanocna do święconki. Tradycyjny przepis...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni