Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami na obiad. Wypróbuj przepis na danie znane jako pierogi ruskie. Znamy sekret miękkiego ciasta

Anna Daniluk
Domowe pierogi z twarogiem i ziemniakami przed podaniem można obsmażyć na patelni. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowe pierogi z twarogiem i ziemniakami przed podaniem można obsmażyć na patelni. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Pyszne pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjna potrawa, którą mogą zjeść miłośnicy klasycznych obiadów. To danie z powodzeniem zjedzą wegetarianie, którzy nie stronią od nabiału. Aby ciasto rozpływało się w ustach ważne, aby użyć bardzo ciepłej wody i długo mieszać do rozwinięcia glutenu. Zobacz przepis na tradycyjne pierogi z ziemniakami i twarogiem.

W skrócie

Pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Znane jest również pod nazwą pierogów ruskich, choć określanie ich w ten sposób w ostatnich latach wzbudzało kontrowersje. Przypominamy, że przymiotnik ruskie nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej. Tereny te w przeszłości należały do Polski, łącznie ze Lwowem, a obecnie są w granicach Ukrainy. Niektóre restauracje i garmażerki zmieniły nazwę pierogów ruskich na ukraińskie, ale nie jest poprawne pod względem doboru składników. Pierogi w kuchni ukraińskiej to wareniki i najczęściej nadziewane są ziemniakami wymieszanymi ze skwarkami i cebulą. Zobacz przepis na klasyczne pierogi z twarogiem i ziemniakami.

Zobacz etapy przygotowywania pierogów z ziemniakami i twarogiem

Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami – sprawdzony przepis na obiad

Liczba porcji: 40 sztuk.
Czas przygotowanie: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 125 ml bardzo ciepłej wody,
  • sól.

Opcjonalnie:

  • 1 jajko.

Farsz do pierogów z ziemniakami i twarogiem:

  • 600 g ziemniaków po obraniu,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 10 g masła,
  • 4 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 g soli.

Do podania:

  • 20 g masła,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 procent.

Czytaj także: Zdrowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na pożywne danie

Jak zrobić pierogi z twarogiem i ziemniakami?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie należy je odcedzić, odparować, wystudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Cebulę należy umyć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Następnie przesmażyć na maśle na złoty kolor.
  3. Do ziemniaków należy rozkruszyć twaróg i dodać podsmażoną cebulę. Farsz do pierogów należy doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać.
  4. W farszu powinny być wyczuwalne grudki twarogu i ziemniaków.
  5. Z mąki pszennej, bardzo ciepłej wody i soli należy zagnieść ciasto. Opcjonalnie można dodać jajko, choć ciasto będzie twardsze.
  6. Zagniecione ciasto trzeba odłożyć rozwinięcia glutenu przynajmniej na 20 minut.
  7. Ciasto na pierogi należy podzielić na ćwiartki. Ułatwi to wałkowanie, pozostałe cząstki mają odpoczywać w misce przykryte zwilżonym ręcznikiem kuchennym.
  8. Następnie ciasto na pierogi należy cienko rozwałkować około 5 cm, wykrawać kółka szklanką lub okrągłą wykrawaczką.
  9. Na każdym krążku należy układać pośrodku łyżeczkę farszu. Ważne, aby farsz nie wchodził na brzegi ciasta. W przeciwnym razie pierogi się rozkleją.
  10. W garnku o grubym dnie należy zagotować 2 l wody. Gdy będzie wrzała, trzeba ją posolić.
  11. Porcjami należy wrzucać pierogi i gotować aż do wypłynięcia. Pierogi z twarogiem i ziemniakami trzeba wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej.
  12. Na patelni należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim ugotowane pierogi. Rumiane pierogi należy położyć na talerzu i polać kwaśną śmietaną lub podać ją w miseczce obok do maczania.
Domowe pierogi z twarogiem i ziemniakami przed podaniem można obsmażyć na patelni. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami na obiad. Wypró...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni