W skrócie
Pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Znane jest również pod nazwą pierogów ruskich, choć określanie ich w ten sposób w ostatnich latach wzbudzało kontrowersje. Przypominamy, że przymiotnik ruskie nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej. Tereny te w przeszłości należały do Polski, łącznie ze Lwowem, a obecnie są w granicach Ukrainy. Niektóre restauracje i garmażerki zmieniły nazwę pierogów ruskich na ukraińskie, ale nie jest poprawne pod względem doboru składników. Pierogi w kuchni ukraińskiej to wareniki i najczęściej nadziewane są ziemniakami wymieszanymi ze skwarkami i cebulą. Zobacz przepis na klasyczne pierogi z twarogiem i ziemniakami.
Zobacz etapy przygotowywania pierogów z ziemniakami i twarogiem
Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami – sprawdzony przepis na obiad
Liczba porcji: 40 sztuk.
Czas przygotowanie: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 125 ml bardzo ciepłej wody,
- sól.
Opcjonalnie:
- 1 jajko.
Farsz do pierogów z ziemniakami i twarogiem:
- 600 g ziemniaków po obraniu,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 cebula,
- 10 g masła,
- 4 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 g soli.
Do podania:
- 20 g masła,
- 200 g kwaśnej śmietany 18 procent.
Czytaj także: Zdrowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na pożywne danie
Jak zrobić pierogi z twarogiem i ziemniakami?
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie należy je odcedzić, odparować, wystudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Cebulę należy umyć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Następnie przesmażyć na maśle na złoty kolor.
- Do ziemniaków należy rozkruszyć twaróg i dodać podsmażoną cebulę. Farsz do pierogów należy doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać.
- W farszu powinny być wyczuwalne grudki twarogu i ziemniaków.
- Z mąki pszennej, bardzo ciepłej wody i soli należy zagnieść ciasto. Opcjonalnie można dodać jajko, choć ciasto będzie twardsze.
- Zagniecione ciasto trzeba odłożyć rozwinięcia glutenu przynajmniej na 20 minut.
- Ciasto na pierogi należy podzielić na ćwiartki. Ułatwi to wałkowanie, pozostałe cząstki mają odpoczywać w misce przykryte zwilżonym ręcznikiem kuchennym.
- Następnie ciasto na pierogi należy cienko rozwałkować około 5 cm, wykrawać kółka szklanką lub okrągłą wykrawaczką.
- Na każdym krążku należy układać pośrodku łyżeczkę farszu. Ważne, aby farsz nie wchodził na brzegi ciasta. W przeciwnym razie pierogi się rozkleją.
- W garnku o grubym dnie należy zagotować 2 l wody. Gdy będzie wrzała, trzeba ją posolić.
- Porcjami należy wrzucać pierogi i gotować aż do wypłynięcia. Pierogi z twarogiem i ziemniakami trzeba wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Na patelni należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim ugotowane pierogi. Rumiane pierogi należy położyć na talerzu i polać kwaśną śmietaną lub podać ją w miseczce obok do maczania.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?