Na pożywny obiad podaję zupę z czerwonej soczewicy. Gdy nie mam czasu, robię jednogarnkowe danie. To strzał w 10

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Rozgrzewającą zupę soczewicową możesz podawać z ugotowanym brązowym ryżem.
Rozgrzewającą zupę soczewicową możesz podawać z ugotowanym brązowym ryżem. Anna Daniluk
Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, ani długiego gotowania. Robię z niej lekką zupę z mlekiem kokosowym. Latem robię ją w stylu indyjskim. Mieszkańcy Indii jedzą pikantne potrawy nawet w upalne dni. Dzięki zwiększonej potliwości ta zupa latem ochładza organizm, a zimą rozgrzewa. Do jej zrobienia używam mieszanki przypraw curry i świeżego imbiru. Poznaj przepis na zupę soczewicową z mlekiem kokosowym.

W skrócie:

Zupa z czerwonej soczewicy może być podawana na wiele sposobów. Lubię nawiązywać do kuchni indyjskiej. Z czosnku, cebuli, przyprawy curry, kminu rzymskiego i kawałka obranego korzenia imbiru robię gładką pastę. Aby składniki łatwiej się połączyły, dolewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie przesmażam ją z marchewką. To bezproblemowe jednogarnkowe danie możesz zrobić na zapas. Świetnie smakuje kolejnego dnia na obiad, ale też rozgrzewające śniadanie.

Zupę soczewicową blenduję na gładką masę i podaję z ryżem.
Zupę soczewicową blenduję na gładką masę i podaję z ryżem. Anna Daniluk

Zupa soczewicowa – poznaj przepis z mlekiem kokosowym

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki na pastę:

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 cm korzeń imbiru,

  • 1 łyżeczka przyprawy curry,

  • 1/2 łyżeczki kuminu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki zupy:

  • 4 marchewki,

  • 80 g czerwonej soczewicy,

  • 750 ml wody, rosołu lub bulionu warzywnego,

  • 100 g świeżych liści szpinaku,

  • 200 g pomidorów krojonych w puszce,

  • 200 ml mleka kokosowego z puszki,

  • 65 g ciecierzycy z puszki.

Do smaku:

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Do podania:

  • kilka posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki,

  • 30 g ugotowanego brązowego ryżu.

Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy?

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść wszystkie składniki pasty i zmiksuj je na gładką masę.

  2. Marchewki umyj, obierz i poszatkuj na plastry.

  3. W garnku z grubym dnem podsmaż pastę z przyprawami z marchewką na małej mocy palnika.

  4. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

  5. Po około 3-5 minutach, gdy marchewka się zarumieni, wlej wodę, rosół lub bulion warzywny.

  6. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  7. Następnie czerwoną soczewicę wsyp na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do bulionu.

  8. Gotuj przez 15 minut do momentu, aż soczewica się delikatnie rozpadanie.

  9. Dorzuć liście szpinaku, wlej pomidory krojone z puszki, ciecierzycę i dokładnie wymieszaj.

  10. Zupę soczewicową gotuj przez 5 minut i wlej mleko kokosowe.

  11. Domową zupę z czerwonej soczewicy zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego.

  12. Zupę wlej do talerzy, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego i posyp posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

  13. Podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem brązowym, podsmażonymi grzankami lub kromką świeżego chleba.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami

Możesz też zrobić bardziej kremową i sycącą zupę w jeszcze prostszy sposób. Wystarczy, że zamiast ciecierzycy dodasz pokrojone w kostkę ziemniaki na etapie gotowania marchewki z soczewicą. W takiej wersji zupa będzie sycąca, a dodatek ryżu niepotrzebny. To także ekonomiczny sposób na zjedzenie resztek warzyw, które zalegają w lodówce.

Niech ten prosty przepis na danie z jednego garnka zachęci cię do eksperymentowania ze smakami w domowym zaciszu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni