1 z 14
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Puczyńska
Te pierogi są pyszne i zdrowe
Pierogi z soczewicą są delikatne i pożywne. Z podsmażoną cebulką smakują wyśmienicie! Zobacz, jak je zrobić.
2 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Krok 1 Ciasto na pierogi
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi:
Przesiej mąkę na stolnicę.
Dodaj szczyptę soli i olej
Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża.
Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.
Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.
Odstaw ciasto na ok. 20 min pod przykryciem, by gluten zaczął "pracować".
3 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Krok 2
Soczewicę wypłucz, zalej wodą i ugotuj ( ok. 15 min). Odcedź
4 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Krok 3
Cebule posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.