Zdrowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na pożywne danie. Po prostu trudno im się oprzeć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sycące pierogi z kaszą gryczaną i serem to prawdziwy rarytas do podawania nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie.
Sycące pierogi z kaszą gryczaną i serem to prawdziwy rarytas do podawania nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i serem to danie pochodzące z Lubelszczyzny. Klasycznie używa się tłustego twarogu, dzięki któremu farsz jest bardziej kremowy. Dla zwiększenia aromatu do nadzienia dodaję świeżo zmielony czarny pieprz. Takie pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem urozmaicą menu nie tylko podczas Bożego Narodzenia. Poznaj przepis na domowe pierogi z kaszą gryczaną.

W skrócie

Klasyczne pierogi z kaszą gryczaną i serem to potrawa, którą w restauracjach lub garmażerkach można spotkać pod nazwą pierogów wiejskich, lub po lubelsku. Aby zwiększyć kaloryczność pierogów, proponuję podawać je z omastą zrobionej z podsmażonej cebuli z boczkiem lub smalcu. Smakosze ceniący eksperymenty kulinarne mieszają farsz z kaszy gryczanej z serem feta. Jednak nic nie zastąpi smaku polskiego twarogu i jego zwartej konsystencji. Takie pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem warto podawać z esencjonalnym sosem grzybowym na bożonarodzeniowy obiad.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz z kaszy gryczanej i twarogu:

  • 250 g kaszy gryczanej,
  • 350 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku,
  • 20 g masła.

Czytaj także: Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zagniotłam ciasto na pierogi i odstawiłam na 15 minut, aż gluten się rozwinie. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności.
  2. Następnie ugotowałam kaszę gryczaną na sypko i zmieliłam z twarogiem na jednolity farsz.
  3. Cebulę posiekałam w kostkę i zarumieniłam na maśle, dodałam zmieloną kaszę z twarogiem, przyprawiłam solą i pieprzem.
  4. Potem dodałam jajko i wymieszałam, aż nadzienie będzie miało jednolitą konsystencję.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkowałam, wycinałam krążki średnicy 7 cm, wypełniałam farszem i dokładnie zlepiałam.
  6. W garnku o grubym dnie zagotowałam około 2,5 l wody i wrzątek posoliłam.
  7. Do wrzątku wrzucałam pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem i gotowałam, aż wypłynął na powierzchnię.
  8. Ugotowane pierogi wyjęłam przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączyłam i położyłam na patelni z roztopionym masłem lub słoniną.
  9. Gotowe pierogi z kaszą gryczaną i serem przełożyłam na talerze i przed podaniem polałam gęstą śmietaną.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni