W skrócie
Zwycięzca „MasterChefa” Kuba Tomaszczyk w rozdziale „Kuchnia rodzinna” przybliżył najważniejsze dania, które gotuje się u niego w domu. Przepisy nawiązują do kuchni śląskiej i są interpretowane przez młodego kucharza w ciekawy sposób. Na deser Kuba Tomaszczyk zaproponował czytelnikom przepis na ciasto malinowe z bezą. Jego książka „Po prostu gotuj” jest dostępna w księgarniach od 7 grudnia 2022 roku.
Ciasto malinowe z bezą – przepis Kuby Tomaszczyka
Czas przygotowania: 30 min. na ciasto kruche, 1 i 1/2 godziny na suszenie bezy, kilka godzin na chłodzenie,
liczba porcji: 24 sztuki.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 100 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej.
Galaretka z malinami:
- 500 g malin,
- 3 galaretki malinowe,
- 3 i 1/2 szklanki wody.
Masa śmietanowo-serowa:
- 650 ml śmietanki 30 lub 36% tł.,
- 250 g serka kremowego lub mascarpone,
- 1 i 1/ 2 łyżki żelatyny,
- 125 ml wody,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Beza:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
- płatki migdałowe.
Jak zrobić ciasto malinowe z bezą?
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto tak, aby było gładkie.
- Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
- Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Wyjmujemy delikatnie z blaszki.
Beza:
- Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Ponownie wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Suszymy przez około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 140°C.
- Beza ma być twarda i sucha. Ja moją zostawiam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
- Bezę wyjmujemy z blaszki i studzimy. Na dno blaszki dajemy upieczony kruchy spód.
Galaretka malinowa:
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia.
- Do zimnych galaretek dodajemy maliny (jeśli używamy mrożonych, musimy je wcześniej rozmrozić) i wszystko mieszamy.
- Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Masa śmietanowo-serowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie, by się dobrze rozpuściła, i studzimy. W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek.
- Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.
- Miksujemy przez kilka sekund na najwyższych obrotach i wykładamy masę na galaretkę.
- Wyrównujemy i na wierzch kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Książka „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka
W publikacji zwycięzca 11. edycji „MasterChefa” zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z ryb. Szczególnie polecamy rybę pieczoną w soli, a także świąteczną zupę rybną moczkę. Ponadto w książce znajduje się rozdział inspirowany kuchnią włoskiej Toskanii. Kuba Tomaszczyk zachęcił też swoje koleżanki i swoich kolegów z programu do zamieszczenia swoich ulubionych przepisów.
Przepis na ciasto malinowe z bezą udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?