Spis treści
Śliwki węgierki w kuchni
Sezon na śliwki rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca października. Te pyszne owoce kryją w sobie wiele cennych witamin i składników mineralnych. Warto wprowadzić je do naszej diety.
Właściwości śliwek:
- mają mało kalorii - w 100 g śliwek jest ok. 45 kcal,
- są źródłem witamin C, E oraz witamin z grupy B,
- poprawiają trawienie,
- dostarczają nam wiele cennego błonnika,
- wykazują działanie antyoksydacyjne.
Śliwki można jeść na surowo lub przygotować z nich pyszne soki, ciasta, desery, a nawet sosy do mięs. Owoce te doskonale nadają się także do przygotowywania przetworów, popularnej czekośliwki czy zrobienia tradycyjnych knedli ze śliwkami. Smakosze śliwek będą też zachwyceni smakiem szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju.
Popularne ciasta ze śliwkami
Ciasta ze śliwkami to dla wielu ulubiony deser. Te pyszne owoce doskonale rozpiekają się i dodają naszym wypiekom nieco kwaskowatości.
Taki smakołyk możemy przygotować na wiele sposób, np.:
- tarta ze śliwkami,
- ciastka francuskie ze śliwkami,
- ciasto ze śliwkami na oleju,
- ciasto drożdżowe ze śliwkami,
- ciasto ucierane ze śliwkami,
- drożdżówka ze śliwkami.
Mam dla ciebie przepis na ciasto ze śliwkami, które pokochacie od pierwszego gryza. Ten wypiek należy do moich ulubionych, bo nie tylko smakuje, jak z najlepszej cukierni, ale i jego przygotowanie jest dziecinne proste. Zrobisz je za pomocą widelca, mieszając suche składniki z mokrymi. Proponuję także dodać kruszonkę, która znacząco wzbogaci smak naszego wypieku.
Sprawdź, jak krok po kroku przygotować ciasto ze śliwkami i kruszonką, mieszane widelcem:
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
(czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie 40 minut)

Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- niepełna szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 16 g cukru waniliowego (opakowanie),
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 200 ml mleka,
- śliwki węgierki, ok. kilograma,
Kruszonka:
- 125 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g (opakowanie) cukru waniliowego.
Zobacz także:Przepis na chutney ze śliwek
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką?
- Zrób kruszonkę: masło rozpuść i gorące wlej do mąki wymieszanej z cukrem i wanilią. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Nastaw piekarnik na góra-dół i 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj sobie dwie miski i widelec.
- W pierwszej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj widelcem jajka, mleko i olej.
- Wlej mokre składniki do sypkich i wymieszaj widelcem.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj połówki śliwek, bez pestek, skórką do dołu i posyp całość kruszonką.
- Piecz ciasto ok. 40 minut.
Ciasto leniwej gospodyni gotowe. Proste w wykonaniu, ale smakuje jak z najlepszej cukierni. Polecam i życzę smacznego!
Ciasto leniwej gospodyni. Do jego przygotowania potrzebujesz...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?