Klasyczna tarta ze śliwkami na podwieczorek. Zobacz przepis na słodkości do kawy. Gwarantujemy, że nie zostaną po nim okruszki

Anna Daniluk
Krucha tarta ze śliwkami przygotowana z odrobiną cukru trzcinowego nabierze karmelowego aromatu.
Krucha tarta ze śliwkami przygotowana z odrobiną cukru trzcinowego nabierze karmelowego aromatu. 123rf.com/zebratomato/zdjęcie ilustracyjne
Tarta ze śliwkami to wypiek przygotowywany z ciasta kruchego. Na wierzchu układa się śliwki i posypuje cukrem kryształem. Miłośnicy korzennych przypraw mogą przyprawić owoce mielonym cynamonem lub kardamonem. Zobacz przepis na kruchą tartę ze śliwkami.

W skrócie

Tarta ze śliwkami to prosty wypiek, z którym poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy. Aby uniknąć zakalca, warto korzystać z zimnego masła i jajka. Część cukru w kruchym cieście można zastąpić cukrem waniliowym. Wypróbuj przepis na wyborną tartę ze śliwkami.

Krucha tarta ze śliwkami – przepis na podwieczorek

Liczba porcji: dl 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 60 g drobnego cukru do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • 500 g śliwek,
  • 5 g cukru trzcinowego.

Opcjonalnie:

  • 5 g cynamonu lub kardamonu.

Czytaj także: Puszysty placek ze śliwkami na dużą blachę. Przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem

Jak zrobić tartę ze śliwkami?

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto kruche należy szybko ręcznie wymieszać w misce lub przy pomocy robota kuchennego. Aby ciasto było zwarte, należy użyć zimnych składników i wyrabiać krótko ciasto na najwyższych obrotach.
  2. Formę do tarty o długości 22 cm lub średnicy 25 cm należy wylepić ciastem. Ciasto można schłodzić w lodówce przez 10 minut.
  3. Następnie śliwki trzeba odszypułkować i wypestkować. Owoce należy włożyć do miski, posypać cukrem trzcinowym i wybraną przyprawą.
  4. Śliwki należy ułożyć na wyłożonym w formie cieście skórką do dołu.
  5. Tartę ze śliwkami należy piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30 – 45 minut.
  6. Po upieczeniu tarta śliwkowa powinna być całkowicie ostudzona. Dzięki temu będzie można łatwiej pokroić ją na porcje.

Sposób podania tarty ze śliwkami

Domowa tarta ze śliwkami znakomicie smakuje podana z gałką lodów waniliowych. Można także skorzystać z przepisu na domowe lody stracciatella, które urozmaicą smak śliwek. Tarta ze śliwkami świetnie smakuje z porcją serka mascarpone. Ponadto ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem albo zrobić dodatkowo klasyczną kruszonkę. Domową tartę ze śliwkami można także wzbogacić układając na wierzchu bezę z pozostałego białka, albo przyrządzając tartę ze śliwkami i budyniem.

Tarta orzechowa ze śliwkami

Jesienią warto wzbogacić kruche ciasto zmielonymi orzechami włoskimi. Zachęcamy, aby 100 g mąki pszennej zamienić na rozdrobnione w blenderze orzechy. Sprawdzą się także uprażone i zmielone orzechy laskowe. Dzięki temu wypiek nabierze intensywnego orzechowego smaku.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni