Proste karmelki kokosowe. Zobacz na filmie, jak zrobić pyszne słodkości do kawy czy herbaty. Najlepszy przepis na słodkie kuleczki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Polecam łatwy do zrobienia przepis na karmelki kokosowe. To delikatne kuleczki z karmelu i wiórków kokosowych, które są tak pyszne, że wprost rozpływają się w ustach. Smakują podobnie jak popularne krówki. Karmelki są miękkie i lekko ciągnące. Po prostu palce lizać! Wypróbuj przepis na słodkie kuleczki i zobacz film, jak je zrobić.

W skrócie:

Bardzo łatwy przepis na deser

Masz ochotę na pyszny deser, który jest bardzo prosty do przygotowania? Proponuję przepis na kokosowe karmelki. Zrobisz je bardzo łatwo i to z małej ilości składników — wystarczy mleko skondensowane niesłodzone, cukier i wiórki kokosowe. Jeśli wolisz, to możesz użyć samego mleka skondensowanego słodzonego. Ja jednak wolę osobno dodać tyle cukru ile chcę, by karmelki były troszkę mniej słodkie. Pamiętaj, by obserwować masę podczas gotowania i raz na jakiś czas zamieszać, by nie wykipiała. Smacznego!

Przepis na karmelki kokosowe

czas przygotowania: ok. 30 minut + 1 godzina schłodzenia masy
porcja na: 16 kuleczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 200 g cukru (jeśli używasz mleka słodzonego, to nie dodawaj cukru),
  • 10 łyżek wiórków kokosowych,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić karmelki z wiórkami kokosowymi?

  1. Wlej mleko skondensowane niesłodzone do garnka, dodaj cukier. Możesz wlać także łyżeczkę esencji waniliowej. Jeśli używasz mleka skondensowanego słodzonego, to nie musisz dodawać cukru.
  2. Nastaw mały ogień, wymieszaj i doprowadź do zagotowania
  3. Gotuj masę około pół godziny, co jakiś czas mieszając — uważaj, masa może kipieć.
  4. Do jeszcze ciepłej, gęstej masy dodaj 8 łyżek wiórków kokosowych i wymieszaj.
  5. Wstaw masę na godzinę do lodówki.
  6. Teraz wystarczy uformować rękami kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
  7. Kuleczki karmelowe gotowe, możesz jeść je od razu.

Zobacz nasze wideo — jak zrobić kokosowe karmelki?

od 16 lat

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni