Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Kluczem smaku jest wyśmienita panierka. Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska. Podpowiadam, jak sprawić, by były chrupiące, aromatyczne i mało tłuste. Można podać je do ryby czy kotletów, z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki krok po kroku i wypróbuj przepis.

Spis treści

Mam dla ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiem, jak je przygotować bez dodatków tłuszczu czy glutenu. To bardzo proste i szybkie! Chrupkość zapewni im panierka z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.

Pieczone ziemniaki – przepis

czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min pieczenia
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku.

Polecam także: Pieczone ziemniaki w skorupce z parmezanu. Ten przepis podbija Internet

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
  3. Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
  4. Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
  6. Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
  7. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
  8. Posyp ziemniaki odrobiną czosnku niedźwiedziego.
  9. Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Moja porada: jeśli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.

Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!

Czytaj także:

Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?

Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Inną odsłoną dania z piekarnika są ziemniaki Hasselback. Świetnie smakują z twarogiem ze śmietaną, czyli poznańskim gzikiem.

Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Kluczem smaku jest wyśmien...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni