Chrupiące pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu. Ten przepis to hit Internetu. Można je podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pieczone ziemniaki z parmezanem to doskonały dodatek do obiadu
Pieczone ziemniaki z parmezanem to doskonały dodatek do obiadu 123rf/szefei/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne, pieczone ziemniaki i chrupiąca skorupka z parmezanu. To przepis na szybką przystawkę, która robi furorę w Internecie. Nic dziwnego, bo ziemniaki pieczone z parmezanem są pyszne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Wypróbuj przepis na chrupiące ziemniaki pieczone w piekarniku.

W skrócie

Lubisz pieczone ziemniaki? Jeśli tak, musisz wypróbować przepis, który w ostatnich tygodniach stał się hitem Internetu. To ziemniaki pieczone ze skorupką z parmezanu i przypraw. Prawdopodobnie jeszcze ich nie jadłeś, a naprawdę warto. Są banalnie proste do przygotowania i pasują do wielu dań. Możesz je podać do obiadu, sałatki lub dań z grilla. Jak zrobić pieczone ziemniaki z parmezanem? Cały sekret polega na przygotowaniu odpowiednich składników, które podczas pieczenia utworzą pyszną, chrupiącą skorupkę. Zrobisz to naprawdę w kilka chwil. Pieczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do pieczonych udek z piekarnika.

Przepis na pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu?

  1. Ustawiłam piekarnik na 200 stopni.
  2. Ziemniaki umyłam i zostawiłam w mundurkach. Jeśli masz stare ziemniaki, możesz je obrać.
  3. Ziemniaki pokroiłam i włożyłam je do wody na 30 minut (mogą w niej leżeć nawet kilka godzin).
  4. W rondelku roztopiłam masło, dodałam starty parmezan oraz wszystkie przyprawy. Wymieszałam.
  5. Przygotowałam średniej wielkości brytfankę. Jej dno wysmarowałam roztopionym masłem z przyprawami.
  6. Na warstwie masła ułożyłam osuszone ziemniaki. Piekłam je ok. 30 minut.
  7. Upieczone ziemniaki wyjęłam z brytfanki za pomocą szpatułki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni