Chrupiące placki z twarogu i ziemniaków. Smakują jak ruskie pierogi, ale są łatwiejsze do zrobienia. Pomysł na pyszny i prosty obiad

Karolina Głogowska
Placki z twarogu i ziemniaków to pomysł na lekki, ale sycący obiad
Placki z twarogu i ziemniaków to pomysł na lekki, ale sycący obiad 123rf/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Złociste, chrupiące placki z twarogu i ziemniaków są idealnym pomysłem na prosty, pożywny obiad. Smakują trochę jak pierogi ruskie, ale znacznie łatwej je zrobić. Podaj do nich smakowitą surówkę z młodej kapusty. Pyszny, letni obiad gotowy!

W skrócie:

Szukasz pomysłu na niekłopotliwy, szybki obiad? Zrób pyszne placki z twarogu i ziemniaków. Są pożywne, chrupiące i przepyszne. Na pewno się przy nich nie napracujesz. Za to cała rodzina zje taki sycący posiłek z wielkim smakiem. Bazą tego dania jest twaróg i ziemniaki. To połączenie, które występuje np. w pierogach ruskich. I rzeczywiście smak jest podobny. Placki są jednak znacznie łatwiejsze i szybsze do wykonania, bo nie musimy przygotowywać ciasta na pierogi ani go potem lepić. Wystarczy uformować płaskie kotleciki, usmażyć, a potem już tylko się nimi zajadać. Placki twarogowe możesz polać śmietaną lub podsmażoną cebulką. Możesz także podać do nich prostą surówkę z młodej kapusty. Zrób pyszne placki z twarogu i ziemniaków, a przekonasz się, jak świetnie smakują na obiad!

Placki z twarogu i ziemniaków – przepis na szybki obiad bez mięsa

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g twarogu,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • szalotka,

  • pół szklanki mąki,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki masła,

  • szczypiorek,

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki z twarogu i ziemniaków?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Ziemniaki obrałam, pokroiłam i ugotowałam do miękkości ze szczyptą soli.

  3. Po ostudzeniu włożyłam ziemniaki do miski, dodałam twaróg i zblendowałam.

  4. Następnie dodałam jajko, większość mąki (część zostawiłam do obtaczania kotletów) oraz posiekany szczypiorek.

  5. Doprawiłam solą i pieprzem, po czym zblendowałam całość.

  6. Z masy formowałam płaskie placuszki i obtaczałam w mące.

  7. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki twarogowe z obu stron aż się zrumieniły.

  8. Następnie przełożyłam placki do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika na 10 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni