Ekspresowe placki z cukinii i marchewki. Robię do nich prosty i pyszny sos koperkowy. Pożywny i smaczny obiad w pół godziny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Placki z cukinią i marchewką to pyszne i proste do przygotowania danie
Placki z cukinią i marchewką to pyszne i proste do przygotowania danie 123rf/loraliu/zdjęcie ilustracyjne
Złociste i chrupiące placki z cukinią i marchewką to pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Placuszki robi się bardzo łatwo i w niecałe pół godziny mamy na stole wyborny posiłek dla całej rodziny. Do placków z cukinii i marchewki idealnie pasuje pyszny sos koperkowy, którego wykonanie zajmie ci dwie minuty.

W skrócie:

Jeśli lubisz placki z cukinii, to proponuję ci zrobić je czasem trochę inaczej. Do tradycyjnych placuszków z cukinii lubię dodawać marchewkę i koperek. Dzięki temu są one jeszcze bardziej chrupiące, delikatne i bardzo pożywne. Robi się je niezwykle łatwo, więc możesz mieć pewność, że przy tym daniu się nie napracujesz. Do placków z cukinii i marchewki robię naprawdę prosty i błyskawiczny sos koperkowy, który podkreśli ich smak. Cały obiad jest gotowy w pół godziny. Możesz jeszcze przygotować do niego pyszną surówkę, np. z młodej kapusty i ogórka. Palce lizać!

Placki z cukinii i marchewki – przepis na ekspresowe placki warzywne

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,

  • 2 marchewki,

  • szalotka,

  • ząbek czosnku,

  • pęczek koperku,

  • 4 łyżki mąki,

  • 2 jajka,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia,

  • 100 ml gęstego jogurtu.

Jak zrobić placki z cukinią i marchewką?

  1. Cukinie umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Jeśli masz młode cukinie, nie musisz ich obierać.

  2. Cukinie posoliłam o zostawiłam na 15 minut, żeby puściły sok.

  3. W tym czasie obrałam marchew i także starłam na grubych oczkach tarki.

  4. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.

  5. Odcisnęłam cukinię z soku. Dodałam marchew, mąkę, jajka, cebulę i czosnek. Wymieszałam wszystko na masę do placków. Doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec dodałam pół pęczka posiekanego koperku.

  6. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką placuszki z cukinii. Smażyłam na złoto z obu stron.

  7. Przygotowałam prosty sos koperkowy. Jogurt wymieszałam z pozostałym posiekanym koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem.

  8. Usmażone placki z cukinii i marchewki kładłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawałam z sosem koperkowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni