Bułeczki maślane z rodzynkami. Przepis na pyszne i proste do przygotowania słodkie bułeczki. Możesz upiec je w foremkach na muffinki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, rozpływające się w ustach maślane bułeczki z rodzynkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, rozpływające się w ustach maślane bułeczki z rodzynkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne bułeczki maślane z rodzynkami i wanilią to pomysł na dobry początek dnia. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. By bułeczki ładnie rosły i miały ciekawy kształt, można upiec je w foremkach na muffinki lub w specjalnych papierowych papilotkach. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakują i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Bułeczki maślane z rodzynkami to prawdziwy przysmak. Możesz podać je na śniadanie lub zjeść jako słodką przekąskę. Bułeczki pięknie pachną masłem i wanilią. Ich przygotowanie jest proste, ale zajmuje nieco czasu. Ciasto musi dobrze wyrosnąć przed pieczeniem. Polecam upiec je w foremkach na muffinki, co zapewni im ładny, wyrośnięty kształt.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne maślane bułeczki z rodzynkami.

Przepis na bułeczki maślane z rodzynkami

czas przygotowania: ok. 45 minut + pieczenie
porcja: na 16 małych bułeczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki rodzynków,
  • 1 jajko do posmarowania.

Jak zrobić bułeczki maślane z rodzynkami?

  1. Zrób prosty zaczyn drożdżowy: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka. Odstaw na 5 minut.
  2. Rozpuść masło i podgrzej mleko.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, wanilię, dwa roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy, podgrzane mleko i rozpuszczone masło.
  4. Wyrób ciasto mikserem, łyżką lub rękami. Odstaw na 30 minut, pod przykryciem.
  5. Dodaj do ciasta rodzynki, wymieszaj i przełóż na deskę.
  6. Podziel ciasto na równe części, z każdej uformuj wałeczek, zwiń w ślimaczka czy roladkę i przełóż do foremki na muffinki. Odstaw na 5 minut
  7. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
Pyszne, rozpływające się w ustach maślane bułeczki z rodzynkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Bułeczki maślane z rodzynkami. Przepis na pyszne i proste do...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue To Go Lunchbox (0301030R06M017)

120,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu krajacz do frytek 13750

249,98 zł

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Folio Zestaw 4 desek do krojenia 60184

309,00 zł

kup najtaniej

Affek Design

SUSHI Zestaw dla 2 os.czarny litery 8 elementów

117,14 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie