Drożdżowe bułeczki maślane z rodzynkami. Przepis na pyszne i proste do przygotowania słodkie wypieki. Możesz upiec je tak jak muffinki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, rozpływające się w ustach maślane bułeczki z rodzynkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, rozpływające się w ustach maślane bułeczki z rodzynkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne bułeczki maślane z rodzynkami i wanilią to pomysł na dobry początek dnia. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. By bułeczki ładnie rosły i miały ciekawy kształt, można upiec je w foremkach na muffinki lub w specjalnych papierowych papilotkach. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakują i wypróbuj przepis.

W skrócie

Bułeczki maślane z rodzynkami to prawdziwy przysmak. Możesz podać je na śniadanie lub zjeść jako słodką przekąskę. Bułeczki pięknie pachną masłem i wanilią. Ich przygotowanie jest proste, ale zajmuje nieco czasu. Ciasto musi dobrze wyrosnąć przed pieczeniem. Polecam upiec je w foremkach na muffinki, co zapewni im ładny, wyrośnięty kształt.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne maślane bułeczki z rodzynkami.

Przepis na bułeczki maślane z rodzynkami

Czas przygotowania: ok. 45 minut + pieczenie
Porcja: na 16 małych bułeczek
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki rodzynków,
  • 1 jajko do posmarowania.

Jak zrobić bułeczki maślane z rodzynkami?

  1. Zrób prosty zaczyn drożdżowy: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka. Odstaw na 5 minut.
  2. Rozpuść masło i podgrzej mleko.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, wanilię, dwa roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy, podgrzane mleko i rozpuszczone masło.
  4. Wyrób ciasto mikserem, łyżką lub rękami. Odstaw na 30 minut, pod przykryciem.
  5. Dodaj do ciasta rodzynki, wymieszaj i przełóż na deskę.
  6. Podziel ciasto na równe części, z każdej uformuj wałeczek, zwiń w ślimaczka czy roladkę i przełóż do foremki na muffinki. Odstaw na 5 minut
  7. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
Pyszne, rozpływające się w ustach maślane bułeczki z rodzynkami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Drożdżowe bułeczki maślane z rodzynkami. Przepis na pyszne i...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!