Delikatne bułki mleczne na śniadanie. Francuski piekarz zdradza przepis na puszyste pieczywo. Taka brioszka to prawdziwy rarytas

Anna Daniluk
Domowe bułki mleczne to apetyczne broszki. Ku ozdobie posyp je cukrem perlistym.
Domowe bułki mleczne to apetyczne broszki. Ku ozdobie posyp je cukrem perlistym. Massimo Pessina/materiały prasowe Buchmann
Domowe bułki mleczne to rodzaj ciasta drożdżowego idealne na drugie śniadanie. Z pewnością taki przysmak umili poranek razem z kubkiem gorącej herbaty. Receptura na puszyste bułki mleczne pochodzi z książki „Wielka księga chleba” autorstwa Érica Kaysera, mistrza piekarnictwa i właściciela sieci piekarni Maison Kayser. Poznaj przepis na idealny wypiek.

W skrócie:

Éric Kayser znany jest we Francji jako promotor pieczenie chleba na zakwasie w domowych warunkach. Już w 2013 roku napisał książkę Le Larousse du Pain, która kompleksowo zbierała wiedzę na temat domowego pieczywa na zakwasie. Pomysł zrodził się z pragnienia kontrolowania jakości składników do przygotowywania jedzenia i odpowiedzialnego podejścia do żywności. Dla  Érica Kaysera ważne było, aby jeść pieczywo jak najmniej uprzemysłowione i bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku. To samo tyczy się w przepisach na słodkie pieczywo na drożdżach. Przepis na bułki mleczne pochodzi z książki „Wielka księga chleba”, której premiera zaplanowana jest na 13 listopada. Zwróć uwagę, że oznaczenie typu mąk różni się w Polsce i we Francji. W przepisach podano polskie odpowiedniki mąk najbliższych oryginałowi, który został wyróżniony w nawiasie.

Bułki mleczne – przepis uznanego piekarza

Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania 3 godz. 15 minut + czas pieczenia: 13–15 minut.

Liczba porcji: 7 bułek.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 650 lub uniwersalnej (fr. T65),

  • 230 g tłustego mleka,

  • 20 g świeżych drożdży,

  • 35 g cukru pudru,

  • 10 g soli,

  • 80 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę,

  • 1 jajko (do smarowania),

  • cukier perlisty (do dekoracji).

Jak zrobić bułki mleczne?

Sposób przygotowania:

  1. W misie robota kuchennego wyposażonego w hak umieść mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól.

  2. Zagniataj je 4 minuty na niskich obrotach, a potem 8 minut na wysokich. Kiedy składniki się połączą, a ciasto zacznie odklejać się od ścianek misy, uformuj z niego kulę i dodaj masło.

  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste i znów zacznie odklejać się od ścianek misy. Uformuj z niego kulę.

  4. Przykryj je delikatnie zwilżoną ściereczką i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby wyrosło.

  5. Na lekko oprószonej mąką stolnicy podziel ciasto na siedem równych kęsów (o wadze około 130 g).

  6. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Uformuj z ciasta podłużne bułki o długości około 15 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zlepem do dołu.

  8. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozbełtanym jajkiem.

  9. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

  10. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jeszcze raz posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem. Natnij je nożyczkami zanurzonymi w jajku — przesuwaj nożyczki po wierzchu bułek i nacinaj je co centymetr.

  11. Posyp bułki cukrem perlistym. Wstaw je do piekarnika i piecz 13–15 minut.

  12. Po wyjęciu bułek z piekarnika odstaw je na kratkę do ostudzenia.

Okładka książki „Wielka księga chleba”
Przepis z książki „Wielka księga chleba” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni