W skrócie:
Éric Kayser znany jest we Francji jako promotor pieczenie chleba na zakwasie w domowych warunkach. Już w 2013 roku napisał książkę Le Larousse du Pain, która kompleksowo zbierała wiedzę na temat domowego pieczywa na zakwasie. Pomysł zrodził się z pragnienia kontrolowania jakości składników do przygotowywania jedzenia i odpowiedzialnego podejścia do żywności. Dla Érica Kaysera ważne było, aby jeść pieczywo jak najmniej uprzemysłowione i bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku. To samo tyczy się w przepisach na słodkie pieczywo na drożdżach. Przepis na bułki mleczne pochodzi z książki „Wielka księga chleba”, której premiera zaplanowana jest na 13 listopada. Zwróć uwagę, że oznaczenie typu mąk różni się w Polsce i we Francji. W przepisach podano polskie odpowiedniki mąk najbliższych oryginałowi, który został wyróżniony w nawiasie.
Bułki mleczne – przepis uznanego piekarza
Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania 3 godz. 15 minut + czas pieczenia: 13–15 minut.
Liczba porcji: 7 bułek.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g mąki pszennej typu 650 lub uniwersalnej (fr. T65),
230 g tłustego mleka,
20 g świeżych drożdży,
35 g cukru pudru,
10 g soli,
80 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę,
1 jajko (do smarowania),
cukier perlisty (do dekoracji).
Jak zrobić bułki mleczne?
Sposób przygotowania:
W misie robota kuchennego wyposażonego w hak umieść mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól.
Zagniataj je 4 minuty na niskich obrotach, a potem 8 minut na wysokich. Kiedy składniki się połączą, a ciasto zacznie odklejać się od ścianek misy, uformuj z niego kulę i dodaj masło.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste i znów zacznie odklejać się od ścianek misy. Uformuj z niego kulę.
Przykryj je delikatnie zwilżoną ściereczką i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby wyrosło.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy podziel ciasto na siedem równych kęsów (o wadze około 130 g).
Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Uformuj z ciasta podłużne bułki o długości około 15 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zlepem do dołu.
Za pomocą pędzelka posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jeszcze raz posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem. Natnij je nożyczkami zanurzonymi w jajku — przesuwaj nożyczki po wierzchu bułek i nacinaj je co centymetr.
Posyp bułki cukrem perlistym. Wstaw je do piekarnika i piecz 13–15 minut.
Po wyjęciu bułek z piekarnika odstaw je na kratkę do ostudzenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
