Genialny przepis na bułki do burgerów od Joshuy Weissmana. Jak je zrobić? Znany kucharz stawia na kuchnię bezwzględną

Katarzyna Puczyńska
Joshua Weissman poleca w swojej książce "Kuchnia bezwzględna" przepisy na proste potrawy przygotowane od podstaw. Zachęca, by np. nie kupować gotowych bułek do burgerów, ale zrobić je samodzielnie.
Joshua Weissman poleca w swojej książce "Kuchnia bezwzględna" przepisy na proste potrawy przygotowane od podstaw. Zachęca, by np. nie kupować gotowych bułek do burgerów, ale zrobić je samodzielnie. materiały prasowe wydawnictwa Znak
Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe bułki, np. do burgerów? Z pomocą przychodzi popularny, amerykański vloger i autor książki „Kuchnia bezwzględna” - Joshua Weissman. Znany kucharz nie idzie na kompromisy i stawia na dania przygotowywane od podstaw w domu, bez produktów instant. - Np. możesz upiec bułki do burgerów albo przygotować z nich kanapkę z grillowaną rybą, z dowolnymi piklami i smakowym majonezem. Człowieku, liczba kombinacji jest nieskończona! W rezultacie staniesz się samowystarczalnym kucharzem - przekonuje. Zobacz jego przepis na domowe bułki do burgerów.

W skrócie

Kuchnia bezwzględna Joshuy Weissmana - bez produktów instant

Pochodzący z Kalifornii Joshua Weissman jest znanym kucharzem, publicystą i vlogerem, sprzeciwiających się używaniu w kuchni produktów instant (gotowe dania, tzw. z torebki). W sztuce kulinarnej kształcił się od młodości. Obecnie prowadzi kanał YouTube, gdzie w autorskim cyklu „But Better” pokazuje, jak wykonać polecane przez niego przepisy kulinarne.

Joshua Weissman jest autorem książki Kuchnia bezwzględna”, w której zachęca do przygotowywania dań od podstaw.

- Każdy z podstawowych składników, których używasz codziennie do przygotowania posiłków, ma swoją własną listę składników skomponowanych we właściwy sposób, tak by powstał właśnie ten produkt. Dlaczego więc niby nie moglibyśmy przejąć we własne ręce pełnej kontroli nad tym procesem? Odpowiedź jest prosta: możemy to zrobić - czytamy we wstępie książki Joshua Weissman „Kuchnia bezwzględna", która już osiem razy zajmowała pierwsze miejsce na liście bestsellerów w Nowym Jorku.

Kucharz podaje przepisy np. na domowe pieczywo, ketchup czy masło orzechowe i podpowiada, jak wykorzystać je do przygotowywania prostych dań. Polecana przez niego kuchnia jest bezwzględna i bezkompromisowa.

- Możesz zacząć używać tych podstawowych składników do przyrządzenia pełnych posiłków według przepisów z tej książki lub wymyślić własne sposoby na ich wykorzystanie. Na przykład możesz upiec bułki do burgerów albo przygotować z nich kanapkę z grillowaną rybą, z dowolnymi piklami i smakowym majonezem. Człowieku, liczba kombinacji jest nieskończona! W rezultacie staniesz się samowystarczalnym kucharzem, umiejącym przygotować dziesiątki produktów, które – odpowiednio połączone – dadzą efekt znacznie wykraczający poza sumę jego składowych - podkreśla Joshua Weissman.

Zobacz w galerii przepisy Joshuy Weissmana i jego bezwzględną kuchnię

Przepis na bułki do burgerów - poleca Joshua Weissman

(porcja: 9 bułek, czas przygotowania: 25 minut + 1,5 godziny na wyrastanie + formowanie + zrobienie masła (w razie potrzeby)+czas pieczenia 20 min)

Joshua Weissman poleca przepis na bułki do burgerów.
Joshua Weissman poleca przepis na bułki do burgerów. materiały prasowe wydawnictwa Znak

- Muszę się na wstępie do czegoś przyznać. Nie mogę sobie całkowicie przypisać zasługi utworzenia tak genialnego przepisu, ponieważ powstał on trochę przypadkiem. Pierwotnie miałem zrobić bułeczki obiadowe, ale po niewielkich zmianach i kilku eksperymentach z elementami wyciągniętymi z innych przepisów okazało się, że z tego ciasta można upiec niemal każdy rodzaj bułek, bułek maślanych czy prostego chleba, o jakim jesteś w stanie pomyśleć - podkreśla Joshua Weissman.

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera

Składniki:

  • ½ szklanki (125 ml) mleka, podgrzanego do temperatury ok. 38°C
  • ½ szklanki (125 ml) przefiltrowanej wody, podgrzanej do temperatury ok. 38°C
  • 2½ łyżeczki (9 g) suszonych drożdży instant
  • 3½ szklanki (525 g) mąki pszennej chlebowej (typ 750) plus jeszcze trochę do podsypania
  • 1 łyżka (13 g) białego cukru
  • 1½ łyżeczki (9 g) drobnoziarnistej soli morskiej
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 2½ łyżki (35 g) niesolonego masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej

Tangzhong:

  • 2 łyżki (18 g) mąki pszennej (typ 500)
  • 2 łyżki (30 ml) filtrowanej wody
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka

Tangzhong - to japońska metoda, wykorzystywana w pieczeniu chleba, polega na zrobieniu zasmażki z mąki gotowanej w wodzie lub mleku.

Jak zrobić bułki do burgerów?

  1. Zrób tangzhong. W niewielkim rondelku wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, wodę i mleko, aż dobrze się połączą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Przełóż do małej miski i odstaw do wystygnięcia.
  2. W żaroodpornej misce wymieszaj ze sobą mleko i wodę, dodaj drożdże.
  3. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
  4. W tym czasie drożdże powinny się rozpuścić, a cała mieszanka lekko się spienić.
  5. W misie miksera planetarnego wymieszaj dokładnie mąkę chlebową, cukier i sól.
  6. Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Zacznij miksować na niskich obrotach.
  7. Dodawaj po kolei mieszankę drożdży, jajko i żółtko.
  8. Gdy składniki się połączą, dodaj tangzhong. Miksuj 3–4 minuty lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  9. Dodaj masło i miksuj dalej na średnio niskich obrotach przez kolejne 2 minuty lub do momentu, aż masło dobrze połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  10. Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski i przykryj folią spożywczą pokrytą cienką warstwą oleju.
  11. Odstaw do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  12. Uderz ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć, i przełóż na lekko omączony blat.
  13. Rozgrzej piekarnik do 190°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  14. Podziel ciasto na 6–9 kawałków, w zależności od tego, jak duże bułki chciałbyś upiec.
  15. Uformuj z każdego z nich dobrze wyrobioną kulkę, rozciągając ciasto na brzegach i składając je następnie do środka.
  16. Obróć powstałym złączeniem do dołu. Obejmij kulkę dłonią i nie odrywając ciasta od powierzchni blatu, wykonuj koliste ruchy, tak żeby bułeczka delikatnie ponaciągała się na blacie, aż ciasto nabierze siły.
  17. Ułóż kulki ciasta na blasze, zostawiając ok. 2,5 cm przerwy między nimi. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  18. Dokładnie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
  19. Piecz przez ok. 15 minut lub do momentu, aż bułki będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Przechowuj wystudzone bułki w torebce papierowej na chleb do 4 dni lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do 2 miesięcy. W większości przepisów po przecięciu bułeczek należy je podsmażyć na maśle tuż przed złożeniem burgera lub kanapki. Życzymy smacznego!

Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki

Joshua Weissman poleca w swojej książce "Kuchnia bezwzględna" przepisy na proste potrawy przygotowane od podstaw. Zachęca, by np. nie kupować gotowych bułek do burgerów, ale zrobić je samodzielnie.

Genialny przepis na bułki do burgerów od Joshuy Weissmana. J...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni