W skrócie
Kuchnia bezwzględna Joshuy Weissmana - bez produktów instant
Pochodzący z Kalifornii Joshua Weissman jest znanym kucharzem, publicystą i vlogerem, sprzeciwiających się używaniu w kuchni produktów instant (gotowe dania, tzw. z torebki). W sztuce kulinarnej kształcił się od młodości. Obecnie prowadzi kanał YouTube, gdzie w autorskim cyklu „But Better” pokazuje, jak wykonać polecane przez niego przepisy kulinarne.
Joshua Weissman jest autorem książki Kuchnia bezwzględna”, w której zachęca do przygotowywania dań od podstaw.
- Każdy z podstawowych składników, których używasz codziennie do przygotowania posiłków, ma swoją własną listę składników skomponowanych we właściwy sposób, tak by powstał właśnie ten produkt. Dlaczego więc niby nie moglibyśmy przejąć we własne ręce pełnej kontroli nad tym procesem? Odpowiedź jest prosta: możemy to zrobić - czytamy we wstępie książki Joshua Weissman „Kuchnia bezwzględna", która już osiem razy zajmowała pierwsze miejsce na liście bestsellerów w Nowym Jorku.
Kucharz podaje przepisy np. na domowe pieczywo, ketchup czy masło orzechowe i podpowiada, jak wykorzystać je do przygotowywania prostych dań. Polecana przez niego kuchnia jest bezwzględna i bezkompromisowa.
- Możesz zacząć używać tych podstawowych składników do przyrządzenia pełnych posiłków według przepisów z tej książki lub wymyślić własne sposoby na ich wykorzystanie. Na przykład możesz upiec bułki do burgerów albo przygotować z nich kanapkę z grillowaną rybą, z dowolnymi piklami i smakowym majonezem. Człowieku, liczba kombinacji jest nieskończona! W rezultacie staniesz się samowystarczalnym kucharzem, umiejącym przygotować dziesiątki produktów, które – odpowiednio połączone – dadzą efekt znacznie wykraczający poza sumę jego składowych - podkreśla Joshua Weissman.
Zobacz w galerii przepisy Joshuy Weissmana i jego bezwzględną kuchnię
Przepis na bułki do burgerów - poleca Joshua Weissman
(porcja: 9 bułek, czas przygotowania: 25 minut + 1,5 godziny na wyrastanie + formowanie + zrobienie masła (w razie potrzeby)+czas pieczenia 20 min)
- Muszę się na wstępie do czegoś przyznać. Nie mogę sobie całkowicie przypisać zasługi utworzenia tak genialnego przepisu, ponieważ powstał on trochę przypadkiem. Pierwotnie miałem zrobić bułeczki obiadowe, ale po niewielkich zmianach i kilku eksperymentach z elementami wyciągniętymi z innych przepisów okazało się, że z tego ciasta można upiec niemal każdy rodzaj bułek, bułek maślanych czy prostego chleba, o jakim jesteś w stanie pomyśleć - podkreśla Joshua Weissman.
Pyszne frytki każdego dnia
Składniki:
- ½ szklanki (125 ml) mleka, podgrzanego do temperatury ok. 38°C
- ½ szklanki (125 ml) przefiltrowanej wody, podgrzanej do temperatury ok. 38°C
- 2½ łyżeczki (9 g) suszonych drożdży instant
- 3½ szklanki (525 g) mąki pszennej chlebowej (typ 750) plus jeszcze trochę do podsypania
- 1 łyżka (13 g) białego cukru
- 1½ łyżeczki (9 g) drobnoziarnistej soli morskiej
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko
- 2½ łyżki (35 g) niesolonego masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej
Tangzhong:
- 2 łyżki (18 g) mąki pszennej (typ 500)
- 2 łyżki (30 ml) filtrowanej wody
- ¼ szklanki (60 ml) mleka
Tangzhong - to japońska metoda, wykorzystywana w pieczeniu chleba, polega na zrobieniu zasmażki z mąki gotowanej w wodzie lub mleku.
Jak zrobić bułki do burgerów?
- Zrób tangzhong. W niewielkim rondelku wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, wodę i mleko, aż dobrze się połączą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Przełóż do małej miski i odstaw do wystygnięcia.
- W żaroodpornej misce wymieszaj ze sobą mleko i wodę, dodaj drożdże.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
- W tym czasie drożdże powinny się rozpuścić, a cała mieszanka lekko się spienić.
- W misie miksera planetarnego wymieszaj dokładnie mąkę chlebową, cukier i sól.
- Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Zacznij miksować na niskich obrotach.
- Dodawaj po kolei mieszankę drożdży, jajko i żółtko.
- Gdy składniki się połączą, dodaj tangzhong. Miksuj 3–4 minuty lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Dodaj masło i miksuj dalej na średnio niskich obrotach przez kolejne 2 minuty lub do momentu, aż masło dobrze połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładkie i sprężyste.
- Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski i przykryj folią spożywczą pokrytą cienką warstwą oleju.
- Odstaw do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Uderz ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć, i przełóż na lekko omączony blat.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Podziel ciasto na 6–9 kawałków, w zależności od tego, jak duże bułki chciałbyś upiec.
- Uformuj z każdego z nich dobrze wyrobioną kulkę, rozciągając ciasto na brzegach i składając je następnie do środka.
- Obróć powstałym złączeniem do dołu. Obejmij kulkę dłonią i nie odrywając ciasta od powierzchni blatu, wykonuj koliste ruchy, tak żeby bułeczka delikatnie ponaciągała się na blacie, aż ciasto nabierze siły.
- Ułóż kulki ciasta na blasze, zostawiając ok. 2,5 cm przerwy między nimi. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Dokładnie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz przez ok. 15 minut lub do momentu, aż bułki będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Przechowuj wystudzone bułki w torebce papierowej na chleb do 4 dni lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do 2 miesięcy. W większości przepisów po przecięciu bułeczek należy je podsmażyć na maśle tuż przed złożeniem burgera lub kanapki. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?