Błyskawiczne babeczki czekoladowe. Smakują jak marzenie. Poznaj najlepszy przepis na idealnie puszyste i wilgotne czekoladowe babeczki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować najlepsze babeczki czekoladowe, które wprost zachwycają smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować najlepsze babeczki czekoladowe, które wprost zachwycają smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Przepyszne babeczki czekoladowe to najlepszy smakołyk na każdą okazję. Są idealnie wilgotne, puszyste, miękkie i kusząco pachnące czekoladą. Przygotujesz je w jedyne 10 minut i upieczesz w 15. Gwarantuję, że pokochasz je od pierwszego gryza. Przekonaj się, jakie są smaczne łatwe do zrobienia. Wypróbuj przepis na babeczki z kawałkami czekolady.

W skrócie:

Szybki przepis z czekoladą

Masz ochotę na szybki do zrobienia i pyszny wypiek? Polecam sprawdzony i niezawodny przepis na babeczki czekoladowe. To kuszące zapachem i wyglądem słodkości, które wprost rozpływają się w ustach. Są tak dobre, miękkie i wilgotne, że nie trzeba ich dodatkowo ozdabiać kremem czy lukrem. Możesz zrobić je na piknik, spotkanie ze znajomymi lub po prostu na deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Dla urozmaicenia dodatkowo dodaję do nich mleczną czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Świetnie sprawdzi się także czekolada gorzka, deserowa lub biała.

Przepis na babeczki czekoladowe

czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
porcja na: 18 babeczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Jak zrobić najlepsze czekoladowe babeczki? Przygotowanie krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
  2. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Włącz piekarnik na 170 stopni.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem.
  5. Dodaj jajka i wanilię. Zmiksuj na puszystą masę.
  6. Nie przerywając maskowania, wlej mleko i wsyp suche składniki.
  7. Na koniec wsyp pokrojoną czekoladę i wymieszaj łyżką.
  8. Foremki na babeczki wypełnij ciastem do 3/4 ich wysokości.
  9. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 170 stopni, przez około 15 minut.
  10. Gotowe wyjmij z foremek i wystudź. Smacznego.
Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować najlepsze babeczki czekoladowe, które wprost zachwycają smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczne babeczki czekoladowe. Smakują jak marzenie. Poz...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni