Ekspresowe muffinki z jagodami i kruszonką. Zrobisz je szybciej niż jagodzianki. Przepis na najlepsze muffiny, które smakują wakacjami

Najlepsze muffinki z jagodami. Wprost rozpływają się w ustach! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze muffinki z jagodami. Wprost rozpływają się w ustach! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz łatwego i pomysłowego przepisu z jagodami? Wypróbuj moje pyszne muffinki z jagodami i kruszonką. To idealny przysmak na lato. Gwarantuję, że przygotujesz je szybko i bez trudu. Nie musisz miksować składników czy zagniatać ciasta — wszystko zrobisz za pomocą dużej łyżki lub widelca. Sprawdź, jakie są wyśmienite i wypróbuj prosty przepis na przepyszne muffinki jagodowe.

W skrócie:

Szybki przepis z jagodami

Polecam sprawdzony przepis na szybkie i proste do zrobienia muffinki z jagodami. To pyszne, rozpływające się w ustach małe babeczki, ozdobione chrupiącą i słodką kruszonką. Przygotowuje się je niemal błyskawicznie, mieszając suche składniki z mokrymi. Nic prostszego! Muffinki są delikatne, puszyste i kusząco pachnące masłem i wanilią. Idealny przysmak na lato.

Przepis na muffinki z jagodami

czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 20 minut
porcja na: 16 muffinek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 130 g jagód,
  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka do jagód,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 140 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 60 g masła
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • szczypta soli,

kruszonka:

  • 50 g masła miękkiego lub rozpuszczonego,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru.

Jak zrobić najlepsze muffinki z jagodami?

  1. Jagody umyłam, wysuszyłam i wymieszałam z łyżką mąki pszennej.
  2. Rozpuściłam masło i odstawiłam, by nieco wystygło.
  3. Włączyłam piekarnik, by nagrzał się do 170 stopni.
  4. Zrobiłam kruszonkę: wymieszałam widelcem miękkie masło z cukrem i mąką na mokry piasek.
  5. W dużej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier i wanilię.
  6. W drugiej misce wymieszałam mokre składniki: mleko, rozpuszczone masło i jajko.
  7. Wlałam mokre składniki do suchych i wymieszałam łyżką do połączenia — ciasto nie musi być gładkie, wystarczy, że nie będzie widać mąki.
  8. Wsypałam do ciasta jagody oprószone mąką i wymieszałam.
  9. Nałożyłam ciasto do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
  10. Wierzch posypałam kruszonką.
  11. Piekłam w 170 stopniach około 20 minut.
Najlepsze muffinki z jagodami. Wprost rozpływają się w ustach! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe muffinki z jagodami i kruszonką. Zrobisz je szybc...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni